Hlavní obsah

Brněnští lékaři demonstrovali schopnosti špuntíku proti mrtvici

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zásah přímo v srdci zabrání pohybu krevních sraženin, které způsobují cévní mozkovou příhodu. Tuto unikátní miniinvazivní operaci provedli před deseti dny lékaři ve Fakultní nemocnici Brno jako první v Česku a ve čtvrtek představili také prvního pacienta. Princip vypadá pro laika jednoduše: uzavře se tzv. ouško levé srdeční komory.

Foto: Jan Trojan, Právo

Nikltitanová zátka v rukou jednoho z operátorů má tvarovou paměť.

Článek

V oušku levé síně se méně vyměňuje krev a mohou tam vzniknout sraženiny. Dostane-li se sražená krev do krevního oběhu, vznikají problémy. Přednosta Interní kardiologické kliniky Jindřich Špinar mluví s nadsázkou o oušku jako „zbytečném dědictví po předcích“. Lékaři teď již dokážou uzavřít ouško speciálním uzávěrem ze slitiny niklu a titanu.

„Je to zázračný materiál americké výroby s tvarovou pamětí, jsme schopni ho zavést ve staženém tvaru do srdíčka, tam se vrátí do původního tvaru,“ líčil vedoucí lékař kardiologické kliniky Petr Kala.

Do srdce se tento „špuntík“, jak lékaři s úsměvem říkají, zavádí nebolestivou punkční technikou z oblasti stehenní žíly až do pravé předsíně, odtud do levé a do ouška. Pacient zůstává při operaci při vědomí, je pouze lehce obluzený. Na sále stráví zhruba hodinu, vlastní zákrok trvá kolem 15 minut.

Po třech dnech na procházku

První pacient, 68letý Tomáš S., mluvil o snesitelných bolestech na třísle, nicméně po třech dnech už mohl na procházku se psem.

Podle Kaly je tento zákrok vhodný jako prevence obávané cévní mozkové příhody u rizikových pacientů, kteří mají zároveň poruchu srdečního rytmu. A těch je v populaci nad 65 let kolem pěti procent. Lékaři tvrdí, že by zákrok byl vhodný až pro 70 procent lidí s touto poruchou rytmu, ale zatím bude aplikován jen u těch, kterým nezabírá lék na prevenci tvorby sraženin warfarin. Jedna operace totiž přijde na 100 000 korun a nemocnici ještě čekají složitá jednání se zdravotními pojišťovnami.

„Předpokládáme, že by tento zákrok potřebovalo za rok na 40 až 50 pacientů,“ řekl Právu Kala.

Reklama

Výběr článků

Načítám