Hlavní obsah

Možnost ovlivnit volby dostanou nanečisto i patnáctileté děti

Právo, Marek Přibil, Lukáš Bek

Vedle regulérních květnových se v Česku chystají i sněmovní volby nanečisto. Pod záštitou ministerstva školství proběhnou ve školách, kde je ze zákona zakázána jakákoli propagace politických stran. Uskuteční se 26. až 28. dubna, přesně měsíc před „volbami naostro", a lze tak soudit, že zveřejnění výsledků by mohlo mít vliv na plnoleté nerozhodnuté voliče.

Článek

Ve studentských volbách budou žáci gymnázií, středních škol a učilišť ve věku od 15 let volit tytéž strany, které kandidují do Sněmovny. „Politické agitace se neobáváme,“ řekla Právu mluvčí školství Kateřina Böhmová s tím, že záštitu projektu ministerstvo poskytlo už loni.

Mohlo by to zvýšit účast

„Věříme, že pořádání těchto voleb zvýší účast prvovoličů a mladých voličů v následných skutečných volbách,“ popisuje cíle projektu Karel Strachota, ředitel programu Jeden svět na školách ze společnosti Člověk v tísni.

Ta volby organizuje. Odevzdané hlasy zpracuje Agentura Millward Brown. „Stane se odborným garantem voleb a bude dohlížet na reprezentativnost výsledků,“ dodal Strachota s tím, že výsledky budou zveřejněny 29. dubna. Agentura se pravidelně politickými šetřeními nezabývá, zaměřuje se zejména na průzkum trhu.

První místopředseda ODS David Vodrážka, který má v rámci strany na starosti i takzvaný Modrý tým podporovatelů často z řad mladých lidí, k projektu Právu řekl: „Tohoto by se politické strany napříč politickým spektrem určitě účastnit neměly.“

Připomněl zákon, podle něhož je ve školách zakázáno propagovat strany. Podle Vodrážky jde nicméně o dobrý nápad z hlediska občanské výchovy. „Je trošku nešťastné, když se něco takového dělá pár měsíců před volbami,“ dodal však Vodrážka.

S nabídkou zúčastnit se studentských voleb budou podle Strachoty osloveny všechny střední školy: „Organizace bude plně v rukou studentských volebních komisí, které budou pracovat pod garancí jednoho pedagoga.“ Zapojené školy dostanou podpůrné informační a propagační materiály spolu s detailními pokyny k organizaci voleb a s volebními lístky.

Studentské volby mohou ale pokazit přijímací zkoušky na střední školy. „Termín těchto voleb bude krátce po přijímačkách, kdy je ve školách ještě hrozný frmol, a učitelé tak nebudou mít čas se volbám věnovat. Navíc my se bráníme jakékoli prezentaci programů politických stran,“ řekla Právu Markéta Šlegerová z pražského Gymnázia Arabská.

Agitace prý nehrozí

Strachota se politické agitace neobává, o prezentaci programů prý nepůjde. „My školám poskytneme podporu, letáky nebudou propagovat strany,“ uvedl Strachota s tím, že chtějí studentům přiblížit „volební systém a iniciovat mezi nimi debatu o politických tématech“.

Podle poslankyně KSČM Zuzky Bebarové-Rujbrové bude záležet na tom, půjde-li ze strany organizátorů o snahu povzbudit zájem mladých lidí o politiku, což by bylo žádoucí, „nebo jestli v souvislosti s blížícími se volbami bude ten projekt ať už přímo nebo nepřímo ovlivňovat jejich preference ve vtahu ke konkrétním politickým subjektům“. Rujbrová připomněla, že mezi maturanty už jsou voliči.

Politolog Daniel Kunštát z CVVM by dopad projektu na rozhodování prvovoličů nepřeceňoval. Ti z mladých lidí, kteří se alespoň částečně zajímají o politiku a je tedy pravděpodobné, že by šli volit, většinou znají celorepublikové trendy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám