Hlavní obsah

Vláda kvůli stávce žádá o stav legislativní nouze

Novinky, jas, alt, haš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda premiéra Jana Fischera se na své mimořádné schůzi ve čtvrtek rozhodla, že požádá Sněmovnu o stav legislativní nouze, aby mohla odvrátit stávku zaměstnanců v dopravě. Ta je naplánovaná na pondělí. Odbory se v pátek sejdou a projednají, zda stávka opravdu bude. Ještě večer jednal premiér se zástupci odborů.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Premiér Jan Fischer oznamuje, že vláda schválila změnu zákona.

Článek

Vláda zákon, který odborářům vadí, změnila. Sporný paragraf o danění benefitů z návrhu vypustila.

"Vláda požádá Sněmovnu o vyhlášení legislativní nouze. Je to jediný způsob, jak zajistit, aby Sněmovna změnu projednala," řekl po zhruba hodinovém jednání kabinetu Fischer.

Podle něj by dolní komora měla návrh schválit příští týden 2. nebo 3. března. Premiér současně vyzval odbory, aby pondělní protest zrušily a počkaly do chvíle, kdy Sněmovna rozhodne.

O stávce se rozhodne v pátek

Odbory chtějí v pondělí kvůli zdanění benefitů stávkovat. Například vlaky by se měly zastavit mezi 4:00 a 9:00 ráno, v mnoha městech zřejmě nepojede ani MHD.

Vedení odborů se ještě během pátku sejdou a zareagují na rozhodnutí vlády. Především mají projednat, zda protest uskuteční.  "Nemůžu říct, že se ta stávka ruší, rozhodne se o tom zítra, kdy se sejdou šéfové všech odborových svazů," řekl Právu předseda odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. Podle něj je gesto vlády vstřícné, ale přišlo pozdě.

Odbory navíc budou chtít záruky, že zákon Sněmovnou hladce projde.

Podle dosavadních informací by nemělo v pondělí vyjet asi 1000 vlaků, městská doprava v Praze, Brně, Ostravě, Pardubicích nebo Olomouci.

Sněmovna je zablokovaná

Odbory, vláda a zástupci Sněmovny se už před dvěma týdny dohodli, že se zákon změní, Sněmovna je ale zablokovaná a odboráři nevěří, že by byla nyní schopná dohodnutou změnu projednat, proto vyhrožují stávkou.

Kvůli jednání vlády se ochromila čtvrteční mimořádná schůze Sněmovny. Premiér požádal dolní komoru o pochopení, že nebude na jejím jednání přítomen on ani nikdo z místopředsedů. Sněmovna, v níž probíhá mimořádná schůze, tak nemůže hlasovat.

Anketa

Měly by odbory po krocích vlády stávku odvolat?
Ano, měly by počkat, zda a jak Sněmovna o změně zákona rozhodne
6,7 %
Ano, stávkovat by vůbec neměly
40,4 %
Ne, ustupovat by neměly, Sněmovna stejně nic nevyřeší
52,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14895 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám