Hlavní obsah

Odboráři tlačí na vládu: Začněte řešit zaměstnanecké výhody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odboráři chtějí, aby návrh na nižší zdanění zaměstnaneckých výhod podala vláda. Sněmovna by o něm měla rozhodnout ve zrychleném řízení. Odboráři se na schůzce s představiteli ČSSD shodli, že jediným řešením je vládní iniciativa. Premiér Jan Fischer avizoval, že jde o jednu z priorit na březnové schůzi. Odbory o návrhu dopoledne jednají se zástupci vlády.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

ČSSD chtěla na čtvrtečním jednání Sněmovny načíst formou takzvaného přílepku novelu zákona o DPH, která upravuje danění benefitů, kvůli němuž chtějí odbory v dopravě v pondělí stávkovat.

Zástupci odborů zdůraznili, že jim sliby nestačí, potřebují záruky. "Exekutiva se chová, jako by problém neexistoval," podotkl šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Řešení má podle něho v rukou premiér Jan Fischer.

Z vyjádření odborářů vyplynulo, že návrh na jednoduchou změnu zákona o dani z přidané hodnoty by kabinet musel dát do Sněmovny ve čtvrtek nebo v pátek.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek připustil, že poslanecká iniciativa nemusí vést vzhledem k legislativnímu procesu k výsledku. Není údajně jisté, zda by předloha byla přijata do květnových voleb, v opačném případě by spadla pod stůl. Paroubek prý bude ve čtvrtek o věci s Fischerem mluvit.

Paroubek tvrdí, že vládní iniciativa by byla nejlepší cestou. Sociální demokraty údajně pasivní přístup kabinetu překvapuje.

Janota: Jde o nedorozumění

Ministr financí Eduard Janota v ČT uvedl, že věcně ani legislativně nemá s požadavkem odborů problém. Celý problém označil za nedorozumění a připomněl, že kabinet řešení přislíbil.

ODS: Odboráři se podílí na kampani ČSSD

Představitelé ODS se pozastavili nad součinností ČSSD a odborářů a odmítli, aby se stávka stala součástí politického boje. "Je to nemravné a nepřijatelné," uvedl předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

Vyšší zdanění zaměstnaneckých výhod, například režijních jízdenek, zavedla novela zákona o dani z přidané hodnoty. Odborům vadí, že daň se nově bude vypočítávat z tržní ceny, a nikoli z nižší zaměstnanecké. Nejhlasitěji protestují železničáři, kterým by nová pravidla zdražila režijní jízdné. Kromě jízdenek jde také o stravenky nebo firemní ubytovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám