Hlavní obsah

Návštěvy papeže a Obamy přišly Česko na 140 miliónů

Právo, ada, nig

Nejdražšími hosty v ČR byli během loňska jednoznačně papež Benedikt XVI. a americký prezident Barack Obama. Celkové náklady na jejich pobyty dosáhly desítky miliónů korun. V případě papeže se hovoří až o 90 miliónech, u Obamy 53 miliónech. Přesné statistiky ale nejsou, jen část z výdajů úřady shrnuly pro potřeby vlády.

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI. s americkým prezidentem Barackem Obamou

Článek

Proti tomu jsou ostatní vrcholné státní návštěvy přijíždějící do Česka „za hubičku“.

Vyplývá to ze zprávy o cestách čtyř nejvyšších ústavních činitelů a o přijetí jejich hostů v Česku i z dalších informací Práva. Zprávu v pondělí vládě předložil ministr zahraničí Jan Kohout.

Kolik se celkově zaplatilo za dvoudenní dubnový pobyt amerického prezidenta Baracka Obamy, se oficiálně nikde neuvádí. Ministerstvo zahraničí píše o předpokládaných nákladech 3,5 miliónu Kč, ze kterých bylo zatím zaplaceno jen 704 tisíc korun.

V tom ale nejsou výdaje policie a armády za prezidentovu ochranu, které podle dřívějších informací dosáhly nejméně 20 miliónů. Nezahrnují ani úhradu za vyklizení ulic a některých prostranství, případné odtahy aut.

Obamův pobyt v Praze, který trval 24 hodin, neznamenal jen výdaje. Podle odborníků na turistický ruch hotely i restaurace hlásily o dvacet procent více hostů, než je v tuto roční dobu obvyklé. Americký prezident, který se pochvalně vyjádřil o Česku, znamenal prý pro ČR velkou reklamu.

Obdobný přínos měla i bezkonkurenčně nejdražší celebrita – papež, který strávil v ČR 55 hodin. I v jeho případě lze jen těžko přesně vyčíslit skutečné náklady dohromady.

Ministerstvo naplánovalo 10 miliónů, zatím proplatilo faktury za 10,1 miliónu. Dalších pět miliónů měli vydat samotní věřící. Stará Boleslav zaplatila za opravy silnic a domů, což ocení lidé i pro budoucnost, sedm miliónů.

Brno vydalo za uzavírku dálnice, hromadnou dopravu pro poutníky zdarma, za omezení provozu a policejní ochranu kolem 10 miliónů Kč. Středočeský kraj přispěl 20 milióny, Jihomoravský 19 milióny.

Ministerstvo zahraničí a Hrad spočítaly své výdaje za dary, dodatečnou ochranu, dopravu, ubytování jeho duchovního doprovodu a prvotní organizaci akce včetně zajišťování místenek na mše, organizaci pohybu věřících a odhady týkající se návštěvnosti a bezpečnosti akce na dalších 10 miliónů Kč.

Další milióny pak stála armádu doprava papeže vládní letkou do Brna a zpět do Prahy a poté i do Říma. Bezpečnostní opatření včetně zajištění ochranky pak vyšlo na 10 miliónů korun.

Drazí prezidenti

Milión korun překročí jen málokterá ze zahraničních návštěv. Výjimkou byly tzv. ministeriády a summity během českého předsednictví EU, kterých se účastnilo více státníků a tím náklady úměrně jejich počtu narostly.

Nejnákladnější byl dvoudenní summit EU–Japonsko, který spolu s dvoustrannými jednáními spolykal tři milióny korun. Obdobná akce zaměřená na Čínu stála třetinu této částky.

Přijetí vrcholných státníků jsou hrazena ze speciální rozpočtové položky, kterou spravuje ministerstvo zahraničí.

Nejvelkorysejším hostitelem z čtyřlístku prezident, premiér, ministři zahraničí a pro evropské záležitosti je Václav Klaus.

Například jeden den slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče, který v únoru přijel do Prahy na svou poslední zahraniční návštěvu před obhajobou funkce, vyšel daňové poplatníky místo 293 tisíc na 405 tisíc korun. Když pak Gašparovič s manželkou přijeli koncem srpna do ČR opět, naplánovaná suma skočila na 995 tisíc korun.

Nejvýrazněji Hrad překročil plánovanou sumu při návštěvě tureckého prezidenta Abdullaha Gülla. Místo půl miliónu korun na dvoudenní akci proplatilo ministerstvo zahraničí účty již za 1,1 miliónu. Obdobně dopadla i stejně dlouhá návštěva rakouského prezidenta Heinze Fischera, kde se náklady vyšplhaly ze 700 tisíc na milión. Také návštěva dalšího prezidenta, rumunského Traiana Baseska, vyšla na milión, ačkoli odhady byly původně nižší.

Anketa

Myslíte si, že stát vydává na návštěvy osobností ze zahraničí příliš velké peníze?
Ano, návštěvy se nevyplatí
82 %
Ne, našemu státu přízeň zahraničí prospívá
18 %
Celkem hlasovalo 7612 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám