Hlavní obsah

Stávka dopravců postihne jen některá města, jinde bude symbolická

Stávka, kterou ohlásily dopravní odbory na pondělní ráno, se nebude týkat všech krajských měst. Jak zjistila ČTK, názory zaměstnanců městské dopravy na stávku se liší město od města. S dopravními komplikacemi by měli počítat například obyvatelé Ostravy nebo Pardubic, naopak Budějovičtí mohou být klidní.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Městská doprava se pravděpodobně zastaví v moravskoslezské metropoli i v nedaleké Opavě. Vedle pardubických odborářů budou rovněž stávkovat zaměstnanci ústeckého dopravního podniku, jinde stávku podpoří jen symbolicky. Například v Liberci chystají letáky a diskuse s cestujícími, ve Zlíně by se na vozech měly objevit samolepky.

"Požadavky odborového svazu podporujeme, ale nikoli formou stávky," řekl předseda zlínské odborové organizace v Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Jan Chládek.

V řadě měst se o připojení k protestu bude teprve rozhodovat. Do skupiny nerozhodnutých patří například Brno, Plzeň, Hradec Králové nebo Olomouc. Jistotu mají obyvatelé Kladna. "Jednali jsme s odboráři a dohodli jsme se, že budeme jezdit v plném rozsahu," řekl ředitel společnosti ČSAD MHD Kladno Ludomír Landa.

Nejasná je situace také v hlavním městě. "Nemůžeme bezpečně zastavit dopravu v metru, a proto to necháme na strojvedoucích," řekl ČTK odborář Jiří Obitko, jehož organizace zastupuje provozní personál metra. Podle informací ČTK se ale strojvedoucí metra ke stávce zřejmě nepřipojí, nakloněni jí nejsou ani někteří řidiči tramvají.

Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy (DOSIA) přijal ve středu vpodvečer usnesení, kterým se k plánované stávce připojil. Dopravní podniky z celé ČR se usnesly, že udělají vše pro to, aby se doprava v pondělí zastavila. ČTK to řekl předseda svazu Jan Rejský.

Jak by se mělo stávkovat v MHD:
Stávka ANOStávka symbolickyStávka NENeví - bude se jednat
OstravaLiberecČeské BudějovicePlzeň
PardubiceHradec KrálovéKladnoBrno
Ústí nad LabemZlín
Olomouc
Praha
Zdroj ČTK

Někde dopravci souhlasí, provoz ale nezastaví

Zcela jasný není dosud ani dopad stávky na meziměstskou dopravu a integrovanou dopravu kolem velkých měst. Jak ve středu oznámil šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík, svaz působí zhruba v 70 procentech autobusových firem. "To jak masivně se připojí, to nyní zjišťujeme, neustále přibývá těch, kteří se stávky chtějí zúčastnit," řekl předseda.

Například odbory v jihočeské ČSAD Jihotrans se stávkou souhlasí, ale autobusy nezastaví. Stejně tak symbolicky by se ke stávce měli připojit zaměstnanci prostějovského dopravce FTL - First Transport Lines.

Stávku vyhlásila koalice dopravních odborových organizací, kterým vadí vyšší zdanění zaměstnaneckých benefitů daní z přidané hodnoty platné od ledna. Nejvíce se protest zřejmě dotkne provozu vlaků, železničáři ve středu své odhodlání stávkovat znovu potvrdili.

Podporu dopravákům ve středu vyjádřil i odborový svaz Kovo, který je se 160 000 členy největší v ČR. Do stávky ale nevstoupí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám