Hlavní obsah

Nový šéf Ústavu pro studium totalitních režimů za sebou vleče stín StB

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) bude znovu hovořit o výběrovém řízení na nového ředitele, v němž zvítězil Jiří Pernes z Ústavu pro soudobé dějiny AV Důvodem je informace serveru Týden.cz, podle níž Pernes za komunismu studoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu (VUML). Radiožurnál navíc uvedl, že od roku 1984 vedla Pernese StB jako kandidáta tajné spolupráce.

Foto: ÚSTR - Jiří Reichl, ČTK

Jiří Pernes

Článek

Pernes tvrdí, že o své evidenci ze strany StB nevěděl a tajná policie ho ani neoslovila, aby se stal jejím agentem. Státní bezpečnost se o Jiřího Pernese zajímala počátkem 70. let, kdy působil ve skupině, která se vytvořila z Československé strany socialistické. Pernese tehdy tajná policie několikrát zatkla a nabízela mu spolupráci. Do svých evidencí si ho zanesla pod krycím jménem Dubský až v půlce června roku 1984, tedy v době, kdy Pernes vedl muzeum ve Slavkově u Brna. Jeho svazek je dnes skartovaný.

Informaci o studiu na VUML nepovažuje za Pernes důležitou. Benda, který Pernese nevolil, naopak řekl, že to nebere na lehkou váhu. Podle ředitele Ústavu pro soudobé dějiny Oldřicha Tůmy je však hysterie kolem nového ředitele jen dokladem toho, že je ústav naprostou anomálií a zpolitizovanou institucí.

"Je to především hračka politiků, kteří nevědí, co s penězi, utrácejí je tímto způsobem a nechtějí, aby jim do toho někdo mluvil," řekl Tůma.

Před volbou nebyly o Pernesovi všechny informace

Bendovi vadí, že Pernes VUML v životopise zamlčel, i to, jakým způsobem svoje studium omlouvá. "VUML není věc, na kterou bychom se ptali při výběrovém řízení nebo při atestacích. Prostě tyhlety procedury jsou zaměřeny na odbornou způsobilost a na odbornou výkonnost," namítl však Tůma. "Rozhodně na našem ani na žádném jiném akademickém pracovišti by to nehrálo roli," dodal. V profesních životopisech, které se předkládají, se nic takového neuvádí. Takové věci se podle něho požadovaly za komunismu.

Také Pernes považuje informaci o tom, že navštěvoval VUML, za nadbytečnou a vysvětluje, proč ji do životopisu nenapsal. "To je ze stejného důvodu, z jakého jsem neuvedl, že jsem na vojně chodil do politického školení mužstva nebo že jsem na škole skládal zkoušky z vědeckého marxismu-leninismu. To byla taková oslovina, že mě vůbec nenapadlo, že bych měl takovouhle věc uvádět," uvedl pro Český rozhlas - Radiožurnál.

Benda je ovšem jiného názoru. "Lehkou váhu tomu nepřikládám. Ještě více mě ale dokonce trápí to, že nám to neřekl. A způsob, jakým to omlouval a relativizoval, se mi zdál poměrně nešťastný. Z tohoto titulu se budeme na radě o tom bavit, co s touto informací. A zdali nějakým způsobem nemění výběrové řízení a celou situaci," řekl Benda. Rada by o Pernesovi měla hovořit 2. března.

Pro Pernese nehlasovala ani předsedkyně rady Naděžda Kavalírová, šéfka Konfederace politických vězňů ČR. "Když se rada usnese, že by mělo být nové výběrové řízení, tak samozřejmě nebudu proti," řekla ČTK Kavalírová. Historik Pernes, který ústav v minulosti kritizoval kvůli jeho zpolitizovanosti, bude podle rozhodnutí sedmičlenné rady novým ředitelem po Pavlu Žáčkovi, jenž pozici neobhájil. "Je to morální problém budoucího pana ředitele a věcný nebo právní rébus pro radu," řekl Žáček ke studiu Pernese na VUML.

Radní, kteří Pernese zvolili, netušili, že se rok školil jako komunistický kádr. V oficiálním životopise se tím prý nechlubí. Podle serveru se Pernes hájí tím, že ho ke studiu komunisté donutili a on nechtěl před lety ztratit post ředitele muzea ve Slavkově.

"Není o čem mluvit. Pokud bych měl být zcela čistý, pak bych musel být o dvacet let mladší, anebo se živit celou dobu jako dělník," řekl Pernes.

Benda, jeden ze synů bývalého disidenta a politika KDS Václava Bendy, uvedl, že ředitelem ústavu se nemůže stát absolvent vysokých škol politických, bezpečnostních a vojenských a školení podobných směrů. Otázkou podle něj je, zda by VUML nespadl do uvedených školení. "Není absolventem, protože to nestačil dodělat," usoudil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám