Hlavní obsah

Vyhazovy z práv budou složitější, ohrožení učitelé si založili odbory

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Dát výpověď některým pedagogům plzeňské právnické fakulty bude složitější, než vedení školy očekávalo. Až teď totiž zjistilo, že si dva kandidáti na propuštění - učitelé Daniel Telecký a Oto Kunz - založili na fakultě odbory. Každý své. A ty se teď mohou k výpovědi svých odborových předáků vyjádřit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Daniel Telecký

Článek

„Neznamená to ale, že by dotyční nemohli být propuštěni,“ řekl Právu Jindřich Brabec, předseda krajské rady Českomoravské konfederace odborových svazů. „I pokud bude stanovisko odborů negativní, může zaměstnavatel na výpovědi trvat. Případný spor by pak řešil soud,“ vysvětlil Brabec.

Přívětivá škola

Daniel Telecký, který je považován za jednoho z kandidátů na ztrátu údajně neprávem získaného titulu Ph.D., si založil odbory s názvem Přívětivá škola už loni koncem října.

„Svým způsobem jsem tak vyjádřil nedůvěru k nastupujícímu novému vedení fakulty,“ řekl Právu Telecký. Jeho odborový svaz má pět členů, o dva více než je zákonné minimum. „Jména členů vám neřeknu, nechci je poškodit,“ dodal Telecký.

Vedení fakulty Teleckému poslalo návrh na ukončení pracovního poměru. „Nijak na to nereflektoval. Je v dlouhodobé pracovní neschopnosti, výpověď mu tedy dát nemůžeme,“ sdělil novinářům ve čtvrtek 18. února děkan plzeňských práv Jiří Pospíšil. Jenže Telecký byl jen pár minut před zmíněnou tiskovou konferencí na kolegiu děkana.

„Od počátku února normálně chodím do práce,“ podotkl Telecký. Pospíšil připustil, že jej na kolegiu viděl. „Měl jsem mylnou informaci, že má vycházky,“ uznal děkan. „Určitě v tom nebyl žádný úmysl. Sdělení o ukončení pracovní neschopnosti dostává rektorát, ne my,“ doplnil Pospíšil.

Cesta práva

Teleckého propuštění nakonec zřejmě nemine, tedy po příslušném projednání s odbory. A stejný postup vedení fakulty zvolí i u jeho kolegy Oty Kunze. Ten již výpověď dostal, až pak škola zjistila, že je předákem další odborové buňky, pro změnu nazvané Cesta práva. „Zřejmě ji stáhneme a po příslušném projednání s odbory podáme znovu,“ uvedl proděkan Petr Bezouška.

Reklama

Související témata:

Související články

Plzeňská práva propustí třetinu zaměstnanců

Třetinu zaměstnanců, převážně učitelů, propustila kvůli seškrtanému rozpočtu plzeňská právnická fakulta. Ze 180 lidí dostalo patnáct výpověď, dalších 26 odešlo...

Výběr článků

Načítám