Hlavní obsah

Fischer přiměl Sněmovnu k práci, poslanci projednají vládní návrhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve Sněmovně se v úterý ráno sešel premiér Jan Fischer s předsedou dolní komory Miloslavem Vlčkem a s šéfy ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a zelených. Vedení Sněmovny řešilo s premiérem, které zákony ještě poslanci projednají do květnových voleb. Politici se dohodli na přednostním projednání 15 návrhů podporovaných vládou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Představitelé parlamentních stran po jednání s premiérem Fischerem

Článek

Shodli se, že vyčlení dva dny na projednání priorit ve Sněmovně, a to ve středu 10. a 17. března. Priorit je asi 15 a budou se ještě upřesňovat. Případné další poslanecké návrhy budou zablokovány.

Mezi zásadními prioritami, které by měly v dohodnuté dny poslanci projednat, je novela zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, která se týká výkupních cen energie ze slunečních elektráren, a také změna pravidel zdanění zaměstnaneckých benefitů.

U mateřské, kde kromě koalice ČSSD a KSČM existuje i podpora lidovců a zelených, tomu dlouhodobě nejsme schopni zabránit.
Mirek Topolánek

Další prioritou je návrh, podle kterého by Česká správa sociálního zabezpečení hradila za lékaře poštovné za nechopenky. Premiér Fischer po schůzce ocenil otevření cesty k projednání vládních bodů. Mimořádné schůze Sněmovny naplánované na tento týden se ale neruší.

ČSSD trvá na svých prioritách

ČSSD i po schůzce nadále trvá podle šéfa poslanců Bohuslava Sobotky na prosazení svých priorit. KSČM pak přišla se zbraní proti obstrukci. Pokud by vypukla, navrhuje zákony projednávat ve stavu legislativní nouze. V takovém případě se zákon projednává v jediném čtení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř po schůzce novinářům řekl, že jeho strana se nadále bude snažit zabránit přijetí návrhů levice, a to jak na řádné, tak na mimořádných schůzích.

Mateřská dostane šanci

Připustil, že jiná situace panuje u mateřské, které by se měli poslanci věnovat z popudu lidovců ve středu. ODS sice mateřskou nepodpoří, ale z Tluchořova vyjádření vyplynulo, že se jeho strana v tomto případě patrně neuchýlí k obstrukci jako u návrhů na 13. důchod nebo proplácení prvních tří dnů nemoci.

Mírnější postup v případě mateřské připustil i šéf ODS Mirek Topolánek v sobotním rozhovoru pro Právo. „U mateřské, kde kromě koalice ČSSD a KSČM existuje i podpora lidovců a zelených, tomu dlouhodobě nejsme schopni zabránit. Nebudeme dělat obstrukce za hranou zákona. Je docela pravděpodobné, že tento návrh ve Sněmovně projde,“ řekl Topolánek.

Topolánek: Už žádné předvolební dárečky

V reakci na úterní schůzku Topolánek uvedl, že dohodu vítá. "ČSSD by už neměla jednání Sněmovny obstruovat tím, že předřadí své předvolební dárečky před vládní návrhy nebo se je pokusí svázat s nespornými body," doplnil Topolánek.

Zásadní priority vlády pro středeční příměří
- novela zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, která se týká výkupních cen energie ze slunečních elektráren
- poslanecká novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, kdy by invalidé měli mít nárok na pobírání životního minima i v případě, že neodpracují povinné, zákonem předepsané hodiny
- poslanecká novela zákona o nemocenském pojištění, podle které by Česká správa sociálního zabezpečení hradila za lékaře poštovné za neschopenky
- změna pravidel pro zdanění zaměstnaneckých benefitů. Odboráři totiž kvůli vyššímu zdanění benefitů hrozí stávkou
Další navržené body - vládní návrhy zákonů a novely
- novela zákona o bankách, podle které by se lidem uhradila v případě krachu banky náhrada ve výši 100 % hodnoty vkladu, maximálně však 100 000 eur. Nyní je to maximálně 50 tisíc eur
- návrh zákona týkající se ratingových agentur. Ten reaguje na nařízení EU, které požaduje například zavedení systému dohledu nad výkonem činností agentur
- návrh zákona o protikorupčních opatřeních
- návrh o označování výbušnin, který upravuje podmínky k nakládání s pyrotechnickými výrobky
- návrh zákona o zdravotnických prostředích
- návrh zákona týkající se uvádění biocidních přípravků na trh
- návrh zákona o vodách
- návrh zákona o veřejné dopravě, který například stanoví standardy kvality autobusů a vlaků
- návrh zákona o spotřebitelském úvěru, který například umožňuje klientům odstoupit do 14 dnů od úvěrové smlouvy bez udání důvodů
- novela zákona o pedagogických pracovnících
- návrh o audiovizuálních službách na vyžádání
- novela zákona o podmínkách obchodování s povolenkami
- novela zákona o rostlinolékařské péče

TOP 09 Vlček nepozval

Na úterní jednání nebyli pozváni zástupci TOP 09. Šéf Sněmovny Vlček to vysvětloval tím, že pozval pouze představitele stran, které byly zvoleny do Sněmovny v roce 2006.

„Pokud se rozhodl pozvat šéfy frakcí, tak TOP 09, byť má více poslanců než třeba Strana zelených, nemá na základě jednacího řádu svoji vlastní frakci. To znamená, že to je samozřejmě jeho právo. Nicméně jsem hluboce přesvědčen, že toto kritérium bylo ryze účelové právě proto, aby nemusel zvát nás,“ reagoval pro Právo první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Dohodu na středečních příměřích ve Sněmovně ale Kalousek vítá. TOP 09 ji podpoří.

TOP 09, stejně jako ODS, je ale nadále připravena bránit přijetí levicových návrhů.  „Nikoho z nás samozřejmě obstrukce netěší, dali bychom přednost věcným argumentům. Ale tyto návrhy znamenají opakované porušení dohod. Za prvé dohody u Janotova balíčku, za druhé hlasování o stáním rozpočtu,“ vysvětlil Kalousek. ČSSD se podle něj chová nezodpovědně. „Proti takovémuto postupu jsou mimořádné prostředky legitimní,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám