Hlavní obsah

Fischerova vláda v důvěryhodnosti opět porazila Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřednické vláda Jana Fischera se i nadále těší nejvyšší důvěře lidí ze všech politických institucí v České republice, uvedl v pondělí zveřejněný průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Vláda je u občanů populárnější než prezident Václav Klaus. Zatímco vládě vyjádřilo důvěru 73 procent, Klausovi 69 procent dotazovaných.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus (vpravo) s ministerským předsedou Janem Fischerem

Článek

Únorový průzkum rovněž zjistil, že většina lidí, skoro dvě třetiny, je stále nespokojena se současnou politickou situací.

Od lednového průzkumu se pořadí důvěry v ústavní instituce nezměnilo. Vláda předčila prezidenta v hodnocení důvěryhodnosti poprvé loni v listopadu.

Nejméně lidé věří Poslanecké sněmovně, takto se vyjádřila téměř pětina lidí. V Senát je důvěra jen nepatrně vyšší. Lépe si vedou obecní zastupitelstva: zatímco v lednu jim věřilo 59 procent, tento měsíc 55 procent dotazovaných. Krajským zastupitelům důvěřuje 38 procent lidí.

Spokojenost se současnou politickou situací vyjádřilo pouze devět procent lidí, konstatoval průzkum. To je stejně jako v předchozím šetření. Ani spokojena, ani nespokojena se cítí být čtvrtina lidí. Většina je nespokojena.

Důvěra lidí v ústavní instituce:
Důvěraleden 2010únor 2010
Prezident6869
Vláda7173
Sněmovna2119
Senát2220
Krajské zastupitelstvo4038
Obecní zastupitelstvo5955
Zdroj: CVVM

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám