Hlavní obsah

Praha má druhý babybox, není v nemocnici, ale na radnici

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hlavní město má od pondělí druhou schránku, kam mohou matky odložit nechtěné novorozené děti. Byl nainstalován na radnici Prahy 2 na náměstí Míru. Jde o první babybox v Česku, který není v areálu zdravotnického zařízení.

Článek

Praha měla zatím pouze jeden babybox, a to v Hloubětíně. Byl naistalován v roce 2005 a do dnešního dne v něm bylo odloženo 15 dětí. To je nejvíce ze všech 31 podobných zařízení v Česku.

„Jeden babybox v Praze je málo, a tak jsme začali hledat místo, kde by se dal umístit další,“ řekla Novinkám starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Schránka byla v pondělí nainstalována přímo v budově městského úřadu Prahy 2. Fungovat začne od 8. března.

Pokud matka či někdo jiný odloží do schránky dítě, bezpečnostní zařízení to ihned signalizuje a lékaři je mohou vyndat a postarat se o ně.

Vzhledem k tomu, že druhý pražský babybox není v nemocničním zařízení, bude signalizaci hlídat nonstop služba, která na radnici funguje. V případě, že někdo vloží do schránky dítě, zavolá služba do nemocnice U Apolináře, jejíž zdravotníci by měli být schopni během pěti minut přijet a dítě převzít.

Kameru odstraní

Nad vchodem do úřadu je nyní kamera Městského kamerového systému, která snímá dění na ulici. Policisté by tak měli možnost vidět, kdo dítě do babyboxu vkládá. To zcela popírá myšlenku anonymního odevzdání nechtěného potomka.

"Kamera tam zůstala nedopatřením, bude v nejbližší době odstraněna," řekl Novinkám zakladatel projektu babyboxů Ludvík Hess.

"Je tam kamera, která sice nemíří na babybox, ale přesto bude odinstalována. Před spuštěním babyboxu 8. března bude odstraněna," řekla Novinkám starostka Jana Černochová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám