Hlavní obsah

Rusko bude do třiceti let v Evropské unii, tvrdí Zeman

Novinky, aš, rei
Aktualizováno

Dva bývalí premiéři, současný předseda ODS Mirek Topolánek a předseda výboru Strany práv občanů (SPO) Miloš Zeman, se setkali v nedělních Otázkách Václava Moravce. Oba si navzájem vyjádřili úctu, i když se názorově rozcházeli ať už v náhledech na Rusko či nynější obstrukce ve Sněmovně.

Foto: repro ČT, Novinky

Expremiér Miloš Zeman

Článek

„Kdyby po volbách v roce 2006 stranu vedl místo Paroubka Zeman, tak by bylo uskutečněno to, co jsem navrhoval Paroubkovi, že by byla dohoda a vládla by ODS,“ řekl Topolánek s tím, že si Zemana váží, i když je ochoten se s ním hádat o jednotlivostech.

Foto: Petr Hlošek, Právo

Miloš Zeman s Mirkem Topolánkem

Jedním z témat bylo Rusko, neboť SPO je spojována s firmou Lukoil. „Lukoil nám nedal ani korunu, dostal jsem to z jeho soukromých prostředků, šéf české pobočky je můj přítel," řekl Zeman a upozornil, že Lukoil je ruskoamerická firma s výrazným podílem americké firmy Conoco.

Zeman zdůraznil, že „Rusko je součástí euroamerické kultury, ruská kultura je součástí evropské kultury,“ na což kontroval Topolánek vazbami Ruska na Asii: „Rusko má evropské kořeny, ale nejen ty.“

Topolánek zaujímal k Rusku opatrnější postoj, přesto zdůrazňoval, že chce mít korektní obchodní vztahy s Ruskem a otevřeně řekl: „EU je bytostně závislá na dodávkách energie (z Ruska) a dodávkách zboží (do Ruska).

Zeman otevřeně říkal: „Rusko bude v horizontu dvaceti třiceti let členem EU.“ Topolánek na to se smíchem řekl: „Nebo EU vplyne do Ruské federace.“ Navrch měl ale Zeman svým posledním úderem: „To je vlastně totéž.“

Zeman: poslanci nejsou placeni za obstrukce

Zeman má též jiný náhled na obstrukce, jimiž se ODS ve Sněmovně snaží zabránit přijetí zákonů navrhovaných ČSSD, protože navýší schodek rozpočtu. „Já jako divák říkám: Za co jste placeni? Za to, že tam žvaníte? Je to horší než zločin - je to pitomost,“ řekl Zeman s tím, že kdyby ODS Sněmovnu neblokovala, patrně by prohrála nějaká hlasování, např. o mateřské, ale má možnost dalších odvolání v Senátu či u prezidenta. „Vždycky je v parlamentu někdo v menšině a kdyby menšina Sněmovnu věčně obstruovala, parlament nebude nikdy nic dělat,“ dodal Zeman.

Topolánek to odmítl: „Naši poslanci jsou placeni za to, že hájí program". Doplnil, že Zemanův kabinet musel připravit velké množství zákonů před vstupem ČR do Evropské unie, ale on sám je pro méně zákonů, ale kvalitních.

Zeman poznamenal, že za jeho vlády se v parlamentu vyskytly obstrukce jen jednou, když tehdejší ministr školství Ivan Pilip potřeboval sehnat své poslance a dlouze mluvil o zemědělství. „Tehdy jsem se Ivana Pilipa zastal s tím, že má plné právo mluvit o zemědělství, kterému vůbec nerozumí, protože ve své kariéře zvoral, na co sáhl. Tím obstrukce skončily,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám