Hlavní obsah

Bakalův advokát Amsterdam: Politici ČSSD si z RPG Byty udělali fackovacího panáka

Právo, Radim Vaculík

Podobný spor ČR nezažila. Stojí v něm proti sobě bohatý a vlivný finančník Zdeněk Bakala a stát tlačený politiky především ze sociální demokracie. Jeho podstatou je zhruba 44 tisíc bývalých bytů společnosti OKD, jež na severu Moravy už šest let vlastní propletenec Bakalových firem. Bakalu ve sporu zastupuje prominentní kanadský právník Robert Amsterdam (54), který hájil i ruského miliardáře Michaila Chodorkovského.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Amsterdam

Článek

Odkud znáte podnikatele Zdeňka Bakalu, jehož firmu RPG Byty zastupujete ve sporu se státem kvůli více než 44 tisícům bývalých bytů OKD?

Znal jsem pana Bakalu už z dřívější doby. Kontaktoval nás, setkali jsme se a najal si mě.

Kdy?

Před několika měsíci, nevím úplně přesně kdy. Pravděpodobně v listopadu.

Proč jste se rozhodl zastupovat právě pana Bakalu?

Myslím, že pan Bakala je někdo, kdo je v současné době napadán státem skrze ČSSD a jsou porušována jeho ústavní práva.

Je to vaše první spolupráce s Bakalou?

Ano.

Určitě jste si o Česku udělal nějaký obrázek. Co vás tady nejvíc příjemně a naopak nepříjemně překvapilo?

Česko pro mě není nic nového, jsem jeho velkým fanouškem. Byl jsem ale samozřejmě překvapen tím politickým útokem vedeným (Jiřím) Paroubkem a (Lubomírem) Zaorálkem. A byl jsem v šoku z usnesení Poslanecké sněmovny z 3. prosince 2009 (v němž poslanci nařizují ministerstvu financí, aby podalo k soudu návrh na předběžné opatření, aby společnost RPG Byty nemohla nijak nakládat s rozsáhlým bytovým fondem bývalých bytů OKD, pozn. redakce).

Bylo složité nastudovat české zákony?

Musím říct, že Ústava a Listina základních práv a svobod mi připadá velmi jednoduchá, srozumitelná a standardní. Nechci komentovat rodinné zákony, ale Ústava a Listina, které jsou pro mě relevantní, mi přijdou velmi srozumitelné.

Jediné, co ta smlouva říká, je to, že pokud by se někdy v budoucnu ty byty prodávaly, tak mají nájemníci předkupní právo.
Robert Amsterdam

Česko je země, kde platí i Evropská listina základních práv a svobod a v souvislosti s nynějším případem mi připadá velmi zajímavé studovat zdejší způsob dodržování zákonů a základních lidských práv.

Tato kauza však také souvisí s bytovou problematikou, nejen s Listinou základních práv a svobod. Proč jste právě takový případ vzal?

Za prvé, všechno souvisí s lidskými právy. Za druhé je zde spor mezi státem a společností, který s tím přímo souvisí. V zásadě je jedno, s jakým zákonem to souvisí, podstatné je, že se mají dodržovat zákony. Je zde nějaká smlouva a ta nám dává pravidla, kterými se máme řídit, byť je pravdou, že ta pravidla nejsou zcela jasná. Jsou tam nějaké pochybnosti.

Už dříve jste řekl, že se chcete právě na místopředsedu Sněmovny a ostravského poslance Zaorálka zaměřit. Jakým způsobem?

Myslím, že to, co udělal té firmě, ale i Poslanecké sněmovně, je v rozporu se zájmy nájemníků. Dostává obě dvě strany sporu do situace, kdy kompromis není možný. Dělá to přitom proto, že se snaží získat hlasy do voleb. Chce vypadat komunističtěji než komunisté a zájmy nájemníků, kteří především potřebují, aby byty byly opraveny, jsou mu jedno. Myslím, že to je tragédie.

Je zcela zřejmé, že ti nájemníci mají předkupní právo, ale nic jiného. Firma (RPG) koupila akcie, nikoli byty. Pro všechny je nejdůležitější, aby byly dokončeny všechny opravy těch bytů. A co se týká privatizační smlouvy, můj klient dodržuje každý její odstavec.

Zaorálek říká, že nechce, abyste byty rozprodali někomu jinému než jejich nájemníkům.

Kdyby si dal tu práci, posadil se a popovídal si s lidmi z RPG Byty, tak by zjistil, že žádný úmysl prodávat byty zde prostě není. Tečka. Je neuvěřitelné, že tu firmu velmi poškodil bez absolutně žádného důvodu.

Je vůbec v privatizační smlouvě, o jejíž znění a plnění jde ve sporu především, nějaká zmínka o tom, že se byty mají nebo musejí někdy prodat?

Ne. Jediné, co ta smlouva říká, je to, že pokud by se někdy v budoucnu ty byty prodávaly, tak mají nájemníci předkupní právo.

Zaorálek tedy lže, když říká, že byty musí být nájemníkům prodány?

Ano. On lže v tom smyslu, že by bylo povinné ty byty prodat. Existuje předkupní právo, nikoli povinnost prodat.

Nájemníci si ale ty byty chtějí koupit.

Ve světě je mnoho věcí, které člověk chce.

Mně z toho jasně vyplývá, že Bakala ty byty nechce nájemníkům prodat nikdy.

To neříkám. Ale z právního hlediska tam prostě neexistuje žádná povinnost je prodávat.

Co ale s těmi byty bude? Budou se, nebo nebudou prodávat, ať už skončí spor výhrou, či prohrou Bakalovy firmy?

Aby bylo úplně jasno, za prvé, firma chce všechny ty byty opravit. Za druhé, společnost chce, aby byly jednoznačně vyjasněny závazky, které má vůči nájemníkům, protože v tuto chvíli příliš jasné nejsou. Za třetí, firma chce i nadále poskytovat nájemníkům své služby, a pokud se mě týká, tak bychom rádi našli partnery, s kterými se o tom dá mluvit.

V čem se Bakala cítí poškozený a co mu podle vás hrozí?

Předně, předběžné opatření soudu znemožňuje firmě, aby si vzala ten typ úvěru, který potřebuje na rekonstrukci. Druhá věc je, že mimo jakékoli finanční souvislosti být napadán a pomlouván politickou stranou takovým způsobem, jakým je napadán pan Bakala, prostě není něco, co patří do jednadvacátého století.

Za třetí, Bakala byl vzorem etiky v podnikání a vidět, jak je něčí dobrá pověst takovým způsobem napadána, je porušování základních lidských práv toho člověka. Zaorálek dluží Bakalovi jako občanovi této republiky respekt vůči jeho integritě a vůči jeho základním právům.

Co vás vede k tomu brát kauzy, v nichž jde o spor proti vládám a státům?

Aby bylo jasno, demokracie přežívá pouze tam, kde je neustále konfrontována. Upřímně, moje pověst a mé jméno jsou v pohodě, ať už bych tuhle kauzu vzal nebo ne. Chci samozřejmě dosáhnout v tomto případu dobrého výsledku jak pro pana Bakalu, tak pro nájemníky těch bytů.

Tohle je země, na které mi záleží, jezdil jsem sem už jako kluk. Ale to, že si pánové Zaorálek a Paroubek udělali z této firmy (RPG Byty) fackovacího panáka, je prostě nepřijatelné a neakceptovatelné. Mluvíme o společnosti, která byla pět let průběžně auditována a ty audity prokázaly, že veškeré peníze se daly zpět do těch bytů.

Tato firma oznámí, že bude nákladem tří miliard korun renovovat tyto byty, a pan Zaorálek jde do Sněmovny, řekne poslancům, že firma chce tyto byty prodat, přinutí je, aby hlasovali usnesením proti této společnosti a přivodí to, že je pak nařízeno soudem proti firmě předběžné opatření.

Přitom nikdo do této společnosti nezavolal a nezeptal se, zda ty byty chce vůbec prodat, přesto Zaorálek nakonec dosáhne svého, že přinutí poslance, aby odhlasovali návrh na předběžné opatření. Poté začne běhat okolo a křičet, že od začátku měl pravdu.

Sám jste zmínil, že zastupujete lidi proti státu, proti vládám, parlamentům, třeba i v kauze Chodorkovskij. Ten jste prohrál, miliardář dostal osmileté vězení a vy jste byl navíc vyhoštěn…

V Rusku to bylo poměrně velké štěstí, že mě vyhostili. Dva z mých blízkých přátel tam byli zavražděni poté, co jsem byl z Ruska vyhoštěn. Považuji se za dítě štěstěny, že jsem byl jen zatčen uprostřed noci, poté vyhoštěn ze země a že se mi tam nestalo nic horšího.

Měl jste v Rusku obavy o život?

Kdyby vás ve dvě ráno zatklo šest členů KGB, jak byste se cítil? Neprokázali se přitom jakýmikoli průkazy. Mimochodem v Rusku je nezákonné zatýkat někoho po deváté hodině večerní.

Chronologie kauzy bývalých bytů OKD

1990 - Zhruba 44 tisíc bytů na severu Moravy se stává majetkem akciové společnosti OKD, která vznikla z někdejšího stejnojmenného státního podniku

ZÁŘÍ 2004 - Společnost Karbon Invest podnikatelů Viktora Koláčka a Petra Otavy kupuje od státu za asi čtyři miliardy korun 46 procent akcií OKD, do vlastnictví tak získává i byty.

LISTOPAD 2004 - Zhruba dvoutřetinový podíl ve firmě Karbon Invest, a tedy i všechny byty, kupuje za asi deset miliard korun kyperská investiční skupina RPG Industries, která je na českém trhu zastoupena dceřinou firmou Charles Capital, jejímž jediným vlastníkem je finančník Zdeněk Bakala. Ten je i jedním z vlastníků RPG Industries.

ÚNOR 2005 - Bakala tvrdí nájemníkům bytů OKD, že do tří let budou vědět, jak a kdy si je mohou přednostně koupit.

ČERVEN 2006 - Karbon Invest, Charles Capital i RPG se slučují do RPG Industries SE, která má několik dceřiných skupin, mezi nimi i RPG Real Estate, kam jsou převedeny i byty.

SRPEN 2008 - Bakala veřejně sděluje, že byty nájemníkům nebude prodávat.

ŘÍJEN 2008 - Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) nazývá Bakalu gaunerem.

PROSINEC 2008 - Zhruba 13 000 nájemníků bytů žádá v petici adresované Sněmovně jejich koupi a upozorňuje v ní, že RPG Real Estate byty i přes privatizační smlouvu neopravuje.

LEDEN 2009 - Sdružení BYTYOKD.CZ zastupující nájemníky podává dvě žaloby na ministerstvo financí. Chce ho donutit, aby zveřejnilo podmínky prodeje státního podílu v OKD z roku 2004. Neví, zda privatizační smlouva zachovává předkupní právo nájemníkům.

DUBEN 2009 - Asi 400 nájemníků demonstruje v Ostravě proti rozhodnutí RPG Real Estate neprodávat bývalé byty OKD.

ČERVEN 2009 - Společnost RPG Industries SE vypovídá ministerstvu financí část privatizační smlouvy, v níž je zmíněn závazek na předkupní právo bytů jejich nájemníkům.

ZÁŘÍ 2009 - Ministerstvo financí považuje výpověď ze smlouvy za neplatnou a varuje RPG před udělením pokuty 30 miliónů korun v případě nedodržení závazku.

ŘÍJEN 2009 - Bakala podává žalobu na ochranu osobnosti na Zaorálka kvůli označení gauner. Chce po něm omluvu a 300 000 korun.

LISTOPAD 2009 - Ministerstvo financí podává k rozhodčímu soudu při hospodářské komoře určovací žalobu na rozhodnutí RPG Industries SE vypovědět část smlouvy týkající se předkupního práva nájemníků. Začíná tak arbitrážní řízení.

LISTOPAD 2009 - Audit zadaný ministerstvem financí konstatuje, že RPG Industries SE plnila své závazky týkající se správy bývalých bytů OKD. Neřeší ale spor o předkupním právu.

PROSINEC 2009 - Sněmovna nařizuje usnesením ministerstvu financí, aby navrhlo soudu předběžné opatření, které zakáže firmě RPG Industries a její dceřiné společnosti RPG Byty jakkoli nakládat s byty OKD.Vydává druhé usnesení, podle kterého RPG porušila smlouvu z roku 2004 a má dostat sankce.

PROSINEC 2009 - Ministerstvo financí podává návrh na předběžné opatření. Obvodní soud pro Prahu 1 vydává předběžné opatření proti RPG Byty.

LEDEN 2010 - Ministerstvo financí ukládá firmě RPG Industries pokutu 30 miliónů korun za to, že převedla byty do své dceřiné společnosti RPG Byty, čímž prý porušila smlouvu.

ÚNOR 2010 - Bakalovi právníci podávají za RPG Byty ústavní stížnost proti usnesení Sněmovny ze 3. prosince 2009.

(rav, Právo)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám