Hlavní obsah

Lidovci si zvolili za svého nového místopředsedu Jiřího Kolibu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vedení KDU-ČSL stanula nová tvář. Na post místopředsedy strany, který se uvolnil po rezignaci Davida Macka, byl zvolen bývalý starosta Hodonína a náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Koliba. Ve volbě neměl konkurenta, zato si získal podporu širšího vedení. Podle neoficiálních informací pro něj hlasovalo 52 z 57 delegátů celostátní konference.

Foto: Petr Horník, Právo

Nový místopředseda KDU-ČSL Jiří Koliba

Článek

Macek oznámil rezignaci před necelými dvěma týdny s tím, že čeká další přírůstek do rodiny a hodlá se plněji věnovat otcovským povinnostem. Zůstává nicméně na čtvrtém místě jihomoravské kandidátky, Koliba na ní figuruje jako druhý.

"Volby svých kolegů si velmi vážím. Samozřejmě děkuji za důvěru, kterou ve mně vkládají. Moje názory členové strany znají, vědí, co ode mě mohou očekávat – tvrdou práci, tah na branku a přátelský přístup k lidem,“ prohlásil ke svému zvolení Jiří Koliba.

Bývalého starostu Hodonína vybrali jihomoravští lidovci jako nového stranického místopředsedu hned po Mackově rezignaci. Oceňují na něm, že se osvědčil jako komunální politik a své zkušenosti dokázal zúročit na ministerstvu. Předseda Cyril Svoboda tehdy sice obeslal kraje s žádostí, aby nominovaly další zájemce, současně ale konstatoval, že by se jím měl stát člen nejsilnější jihomoravské organizace. Žádný protikandidát se nakonec nepřihlásil.

"Těší mě, že se novým místopředsedou stal zástupce našeho nejsilnějšího regionu – jižní Moravy. Jiří Koliba je člověk s jasnými a pevnými názory. Jsem si jistý, že bude výraznou posilou vedení KDU-ČSL,“ uvedl šéf lidovců Cyril Svoboda.

Lidovci při výběru svého užšího vedení dbají na zastoupení jednotlivých regionů v něm. Cyril Svoboda a jeho jmenovec Pavel zastupují české kraje, první místopředsedkyně Michaela Šojdrová je ze Zlínského kraje, Jiří Carbol z Moravskoslezského a Pavel Horák z Olomouckého kraje. Po odstoupení Macka tak v čele KDU-ČSL nebyl nikdo z nejsilnějšího lidoveckého regionu, což jedenapadesátiletý Koliba opět vyváží. Nové vedení lidovci vybrali loni na jaře ve Vsetíně, kdy funkci předsedy neuhájil Jiří Čunek.

Funkci náměstka ministra pro legislativu a cestovní ruch Koliba vykonává od února loňského roku. Před tím působil dva roky jako náměstek na ministerstvu průmyslu a obchodu. Hodonín vedl mezi lety 1998 a 2006. Je ženatý, má dva syny a dceru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám