Hlavní obsah

Česko zažije po dlouhé době teplý víkend

Novinky, Jaroslav Soukup

Nejvyšší denní teploty se v pátek a v sobotu dostanou výrazněji nad nulu, přičemž na Moravě a ve Slezsku bude poslední pracovní den týdne dokonce nejteplejší od loňského 26. prosince. Meteorologové tam slibují teploty až osm stupňů Celsia. Na západě území budou teploty o zhruba tři stupně nižší. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Poměrně teplé počasí přes den a mráz v noci umožní dle Honsové pozvolné odtávání sněhové pokrývky. Na Moravě by podle ní mohlo odtát a odpařit se až 10 centimetrů sněhu, což urychlí i dešťové přeháňky.

Kolísání teplot kolem bodu mrazu bude na druhou stranu způsobovat problémy řidičům. Náledí bude hrozit prakticky po celý víkend, především v ranních hodinách. Na Moravě a ve Slezsku se se může objevovat i ledovka.

Povodně podle všeho zatím nehrozí, neboť sníh by měl  odtávat nejprve v nižších polohách, zatímco na horách se udrží a může ještě připadnout.

Bude se líp dýchat

V sobotu bude převážně oblačno až zataženo, na východě území se může vyskytovat mrznoucí déšť, ve vyšších polohách sněžení. Po ránu klesnou teploty na nulu až minus čtyři stupně Celsia, přes den se naopak mohou až o čtyři stupně přes bod mrazu přehoupnout.

I v nížinách bude vát čerstvý vítr, který výrazně zlepší  rozptylové podmínky, které byly v posledních dnech zejména na severu Moravy krajně nepříznivé a hodnoty polétavého prachu několikanásobně překračovaly povolené limity. Na horách se může objevit sněžení, přičemž se mohou tvořit i sněhové jazyky.

Podobný ráz si počasí uchová i v neděli, kdy se však částečně ochladí a nejnižší ranní teploty mohou klesnout na minus tři až minus sedm stupňů Celsia, přes den se budou pohybovat mezi minus jedním a třemi stupni.

Denní teploty nad bodem mrazu by měly vydržet i v dalších dnech, přičemž dlouhodobější výhled napovídá, že v první březnové dekádě by se již teploty mohly šplhat až k deseti stupňům Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám