Hlavní obsah

ODS představí v americkém stylu Vizi 2020

Právo, Jiří Ovčáček

Občanští demokraté představí v sobotu na ideové konferenci v Brně svůj pohled do blízké budoucnosti, materiál Vize 2020. Prezentace dokumentu přitom proběhne v americkém stylu, jak je ostatně v posledních letech u velkých politických stran v ČR vždy před volbami zvykem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek. V pozadí místopředaseda Petr Nečas.

Článek

Místopředseda ODS Petr Nečas označil ve čtvrtek během setkání s novináři materiál Vize 2020 za střednědobý politický manifest. Později dodal, že tato vize vývoje české společnosti je „maják na obzoru“, ke kterému chce jeho strana směřovat.

Nečas se pochlubil, že čtrnácti debat v regionech k dokumentu se zúčastnilo na dva tisíce lidí. V sobotu bude Vize 2020 oficiálně představena na ideové konferenci v Brně. Nečas připustil, že půjde hlavně o prezentaci směrem k veřejnosti, a že průběh programu „bude trošku amerikanizovaný“. To ostatně není jenom specialitou ODS, ve velkém stylu probíhají také programové konference ČSSD.

ODS chce podle Nečase prokázat, že chce zůstat reformní stranou. Zároveň ale není cílem konference tvářit se jako „strana, která snědla všechnu moudrost“. Místopředseda strany v této souvislosti poukázal na to, že na Vizi 2020 se podílela řada odborníků, z nichž někteří mají rozdílné názory než ODS.

Program pro letošní volby

Občanští demokraté také plánují po dokumentu Vize 2020 předložit program pro letošní volby. Novinkou bude, že například u důchodové reformy nabídne více variant řešení. „Abychom demonstrovali, že jsme připraveni k široké diskusi a kompromisům,“ vysvětlil Nečas.

ODS se podle něj také nehodlá nechat vláčet ve vleku průzkumů veřejného mínění. „Nehodláme dělat politiku nasliněného prstu,“ tvrdil Nečas. Prozradil přitom, že podle analýz, které má ODS k dispozici, nejvíce voličů straně neubírá TOP 09. Podle Nečase ti, kteří deklarují, že nyní už nebudou ODS volit, přecházejí spíše do tábora nevoličů. Právě tuto skupinu lidí chce ODS získat zpět na svou stranu.

Místopředseda ODS ovšem připustil, že výsledek TOP 09 může mít vliv. Uvedl, že pokud by ODS získala 30 procent a TOP 09 procent deset, šlo by o zcela jinou situaci, než kdy by ODS získala 25 procent a TOP 09 procent 15. V druhém případě, ač dle prostého součtu jde také o společný zisk 40 procent, by získaly obě strany o pět poslanců méně. Důvodem je v ČR užívaná d´Hondtova metoda přepočtu hlasů na mandáty.

Bývalý vicepremiér Alexandr Vondra si pochvaloval, že debata nad Vizí 2020 občanským demokratům pomohla. A to ve chvíli, kdy strana nebyla v dobré kondici po zrušení podzimních předčasných voleb. ODS chce podle Vondry v zahraniční politice reagovat například na to, že ČR ustoupila z výsluní, na kterém byla v 90. letech. Cílem je také zlepšit image země. „Loni dostala na frak,“ připomněl Vondra pád vlády uprostřed českého předsednictví EU.

Vize 2020 obsahuje témata jako Zdravé veřejné finance, Moderní sociální systém, Obrana svobody nebo Dlouhodobý rozvoj zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám