Hlavní obsah

Plzeňská práva propustí třetinu zaměstnanců

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Třetinu zaměstnanců, převážně učitelů, propustila kvůli seškrtanému rozpočtu plzeňská právnická fakulta. Ze 180 lidí dostalo patnáct výpověď, dalších 26 odešlo nebo odejde na dohodu a dvacet zaměstnanců bude na škole působit už jen na smlouvu o provedení práce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

„Někteří odešli pro nadbytečnost, někteří v rámci očisty školy, protože ji diskreditovali a poškozovali,“ uvedl děkan fakulty Jiří Pospíšil.

Dohodu nechtějí

Školu opustí například učitelé Jan Suchý a Jan Brázda, jejichž jména bývají spojována s neoprávněně získanými tituly.

„Nabídli jsme jim odchod dohodou, na to ale nereagovali, tak jsme jim zaslali výpovědi,“ řekl Právu proděkan Petr Bezouška.

Brázda úsečně vysvětlil, proč nabídnutou dohodu nepřijal. „Přeci nebudu odpovídat na dopis, v němž mi děkan jednou větou jako nějakému uličníkovi sdělí, že už se mnou nepočítají. Ani slovem mi nepoděkovali za pět let práce, čekal jsem, že mi alespoň zavolají, že se k tomu budu moci vyjádřit,“ podotkl Brázda.

Na nabídku k dohodě nereagoval ani předseda akademického senátu fakulty Daniel Telecký - ten je ale dlouhodobě nemocný, a výpověď tedy nyní dostat nemůže. Na dohodu naopak přistoupil Ondřej David, další učitel, jehož titul vzbuzuje pochybnosti.

Už loni dalo vedení fakulty okamžité výpovědi někdejšímu děkanovi Jaroslavu Zachariášovi a proděkanovi Ivanu Tomažičovi. Další proděkan Milan Kindl odešel sám, smlouva nebyla prodloužena Janu Kavkovi - i nad ním se vznáší hrozba odebrání titulu.

Škola letos musí vyjít s minimálně o šestnáct miliónů korun nižším rozpočtem než loni, kdy činil šedesát miliónů. „Jinde než na mzdách prakticky ušetřit nemůžeme,“ podotkl děkan, podle něhož škola trpí v porovnání s fakultami v Brně či Praze přezaměstnaností.

„Propouštění nemá vliv na kvalitu výuky, nezrušili jsme jediný předmět, jedinou hodinu,“ zdůraznil Pospíšil. Sníženi počtu zaměstnanců může tento rok uspořit kolem jedenácti miliónů, škola už kvůli úsporám také snížila počet fakult z dvanácti na devět.

Zájem nepolevil

Na fakultě nyní studuje na dva tisíce studentů. „Nikdo od nás neodešel a zájem o studium neklesá, je zhruba stejný jako loni,“ uvedl Pospíšil, podle něhož se o možnost studia na plzeňských právech poptávalo přes třináct set lidí.

„Budeme mít z čeho vybírat,“ dodal děkan. Lednové státnice sledovalo skoro čtyřicet komisařů jmenovaných ministerstvem školství. Dosavadní hodnocení se shodují v tom, že průběh zkoušek byl transparentní a standardní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám