Hlavní obsah

ODS snižuje náskok ČSSD, VV klepou na bránu Sněmovny

Právo, Oldřich Danda

Volby do Sněmovny by v únoru vyhrála ČSSD, ODS se ale dařilo podle průzkumu preferencí agentury STEM snižovat její značný náskok. K pětiprocentní hranici nutné pro vstup do dolní komory Parlamentu se blíží Věci veřejné, naopak lidovci stále lavírují nad propadlištěm.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

ČSSD by volilo 28,6 procenta dotázaných a stačilo by jim to na 77 křesel. Podpora sociálních demokratů se již dva měsíce nemění. V lednu i prosinci by je volilo 28,7 procenta.

Po lednovém propadu se naopak trochu vzpamatovali občanští demokraté. V únoru by ODS u uren označilo 23,2 procent lidí (+2,3%). V přepočtu na mandáty by ODS utržila 68 poslanců. Na třetí příčce se umístili komunisté, kteří si polepšili o 0,8 procentního bodu a získali by 11,7 procent a 31 křesel.

Nepatrně roste i obliba TOP 09, oproti lednovým 8,4 procentům by dostali 9,1 procenta a 19 mandátů.

Lidovci ano, Věci veřejné s otázníkem

Do Sněmovny by se dostali s odřenýma ušima i lidovci, které by volilo 4,3 procenta lidí (+ 0,1%). I když nepřekonali pětiprocentní hranici, podle modelu volebních zisků STEM by se s největší pravděpodobností do Sněmovny dostali, protože mají stabilní voličské jádro.

Naopak obliba Věcí veřejných, které by podle STEM volilo 4,7 procenta respondentů,  není zatím příliš stabilní a sociologové se spíše přiklání k tomu, že by ještě do sněmovních lavic nezasedli.

„Věci veřejné vykazují vzestupný trend, mezi rozhodnutými voliči však na tom jsou podstatně hůře než lidovci a ve volebním modelu by se ještě na pětiprocentní hranici nedostali,“ soudí agentura STEM.

Vítězná ČSSD by mohla vytvořit buď koalici s komunisty (107 mandátů), s TOP 09 a lidovci (101 poslanců) nebo velkou koalici s ODS (145 hlasů).

Průzkum proběhl od 1. do 8. února a účastnilo se 1243 respondentů. Rozhodnuto přijít k volbám je 54 procent dotázaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám