Hlavní obsah

Pecina má na pražské kandidátce ČSSD jisté místo, otázkou zůstává které

Právo, Jan Rovenský
Praha

Kandidatura ministra vnitra Martina Peciny v Praze je hotová věc. Právu to ve středu řekl důvěryhodný zdroj ze soc. dem. Jediná debata, která se uvnitř strany nyní vede, je, zda se o hlasy voličů bude ucházet na prvním či druhém místě.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

Soc. dem. v hlavním městě chce v čele kandidátky ponechat pražského volebního lídra Petra Hulinského a Pecinu dát na druhé místo. Proti této variantě však hovoří to, že se Hulinský podle informací Práva chystá ucházet na podzim o místo primátora.

Vedení soc. dem. se podle zdroje kloní k tomu, aby Pecina kandidátku vedl – ODS má podle aktuálních průzkumů v Praze historicky nejhorší preference a interní analýza soc. dem. prý naznačuje, že by ČSSD dokonce v hlavním městě mohla zvítězit.

Šéf strany Jiří Paroubek podle svých slov s představiteli pražské organizace obecně jedná. "Chci mluvit s vedením, jak budeme přistupovat k volební kampani. Ukazuje se kupodivu i v metropoli, že zabírají naše programové cíle, což dosud nebylo. Ty věci vypadají velmi příznivě a za určitých okolností, pokud budeme mít velmi silné a jasné vedení, tak může soc. dem. v Praze vyhrát,“ řekl Právu Paroubek.

Rozhodující je, abych straně nějak ve volbách pomohl.
Ministr vnitra Martin Pecina

Pecina Právu svůj zájem ucházet se o přízeň voličů potvrdil. "Pokud se soc. dem. rozhodne a nabídne mi kandidaturu do řádných sněmovních voleb, tak kandidovat budu. Chci ČSSD pomoci, aby měla lepší volební výsledek A jestliže její orgány usoudí, že jim pomoci mohu, tak to velice rád učiním,“ sdělil včera Právu Pecina.

"Konkrétní nabídka mi dosud učiněna nebyla, ale pokud se tak stane, pak pro mě není rozhodující ani region ani pořadí, rozhodující je, abych straně nějak ve volbách pomohl,“ dodal.

Ministři úřednické vlády možná půjdou i do Senátu

Pro Pecinu hovoří nejen jeho popularita a fakt, že je známější než Hulinský, ale včera získal další body, když Nejvyšší správní soud rozpustil krajně pravicovou Dělnickou stranu. I v případě, že by se Pecina neobjevil na kandidátce, počítá soc. dem. v případě vítězství s jeho pokračováním na postu ministra.

Podle Paroubka u řady ministrů by byla škoda, kdyby odcházeli z politiky. "V tuto chvíli neříkám, že zrovna budou na nějaké naší kandidátce, ale na podzim jsou třeba senátní volby. A je škoda jejich zkušenost někdy v budoucnu nevyužít,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám