Hlavní obsah

Paroubek chce po Fischerovi, aby prověřil nákup obrněnců

– Praha • Aktualizováno
Právo, rsk

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve středu vyzval premiéra Jana Fischera, aby urychleně sestavil vyšetřovací tým, který by prověřil nákup transportérů Pandur pro českou armádu. Obává se, že spekulace médií o možné korupci, která měla obří zakázku za 14 miliard korun provázet, a její spojování s ČSSD, ovlivní květnové volby do Sněmovny. ČSSD kvůli Pandurům podává i dvě trestní oznámení.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Transportér Pandur II

Článek

„Od tohoto týmu očekáváme zahájení vyšetřování v řádu hodin, neprodlené shromáždění všech důkazů v řádech dnů a rychlé šetření s předběžnou zprávou ještě před termínem voleb v květnu tohoto roku,“ uvedl Paroubek. Fischer je do čtvrtka v kanadském Vancouveru, kde fandí na olympiádě.

Podle středeční MF Dnes rakouská firma Steyr, která transportéry Pandur dodala, sepsala v roce 2002 smlouvu s podnikatelem Janem Vlčkem. Ten se zavázal, že zařídí setkání zástupců Steyru s ministrem vnitra Stanislavem Grossem ČSSD), ministrem průmyslu Jiřím Rusnokem ČSSD), velitelem generálního štábu Pavlem Štefkou nebo náměstkem ministra obrany Jaroslavem Škopkem.

K žádnému setkání však nedošlo. Zástupci Steyeru se sešli jen s předsedou Sněmovny Lubomírem Zaorálkem ČSSD), podle něho však o pandurech vůbec nemluvili. Firma Steyr nechtěla informace komentovat.

Vlček měl podle dohody inkasovat provizi sedm procent z kontraktu. Dohoda nakonec podepásna nebyla.

ČSSD chce vyšetřování - padni komu padni

Dvě trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření z úplatkářství a pomluvy, v kauze údajného úplatkářství při nákupu obrněných transportérů Pandur podala ve čtvrtek ČSSD. Novinářům to na tiskové konferenci sdělil místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach.

„Je třeba celou věc co nejrychleji prošetřit tak, aby se vše vyřešilo do voleb,“ prohlásil Škromach s tím, že by to mělo být zásadou padni komu padni. Podle něj se předseda strany Jiří Paroubek v pátek sejde s premiérem Janem Fischerem a jedním z témat bude právě kauza pandury.

Tiskové konference se společně se Škromachem měl zúčastnit i Paroubek, oproti očekávání však před novináře nevystoupil. Údajným důvodem bylo psaní otevřeného dopisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám