Hlavní obsah

Lidovci a zelení si stěžují na výběr politiků do volebních debat ČT

Praha

Lídři KDU-ČSL a Strany zelených kritizovali Českou televizi za to, jakým způsobem vybírá politiky, kteří mohou vystoupit v krajských předvolebních debatách. ČT podle nich svým přístupem volební soutěž ovlivňuje. Chybou je prý to, že klíč pro výběr hostů nezohledňuje celostátní šance stran, které v konečném součtu rozhodují. Řekli to předseda lidovců Cyril Svoboda a šéf zelených Ondřej Liška. Česká televize kritiku odmítla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyril Svoboda, šéf KDU-ČSL

Článek

První ze série Otázek Václava Moravce Speciál se odehraje ve středu večer v Karlovarském kraji. KDU-ČSL ani Strana zelených v debatě svého zástupce mít nebudou. Podle průzkumů ČT by totiž v kraji nepřekročily pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

"To, co zvolila Česká televize, je podle mého názoru chybný koncept. Já jenom doufám a budeme o tom ještě jednat, že to není snaha České televize vstupovat do volební soutěže a určovat, kdo má být úspěšný a kdo ne," řekl Svoboda.

Česká televize do předvolebních debat chce zvát politiky stran, kteří v průměru ze dvou průzkumů veřejného mínění provedených agenturami STEM a SC v regionu překročí v preferencích pětiprocentní hranici. Na základě těchto modelů zpracovaných pro ČT, televize v karlovarském kraji nechá diskutovat tamní lídry ČSSD, ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám