Hlavní obsah

Paroubek dostal od kamaráda z dětství 6,5 miliónu na kampaň

Předseda ČSSD Jiří Paroubek, který bude v nadcházejících květnových volbách do Sněmovny stranickým lídrem v Ústeckém kraji, dostal 250 000 eur, což je zhruba 6,5 miliónu korun na kampaň. Věnoval mu je dlouholetý příznivec české i rakouské sociální demokracie a Paroubkův spolužák z dětství Tomáš Melich.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Paroubek bude v Ústeckém kraji soupeřit o hlasy voličů například s bývalým předsedou ČSSD a nynějším předsedou přípravného výboru Strany práv občanů Milošem Zemanem, Petrem Gandalovičem z ODS či exministrem životního prostředí Martinem Bursíkem, který povede kandidátku Strany zelených.

Miliónové dary pro politické strany nejsou výjimkou. Například v roce 2006 získala ČSSD od sponzorů téměř 76 miliónů korun. Rovných 50 miliónů jí poslala akciová společnost Cíl, která spravuje Lidový dům, a dvěma milióny přispěla Masarykova dělnická akademie.

Fyzické osoby tehdy darovaly ČSSD 17,4 miliónu korun a právnické osoby 58 miliónů korun. V roce 2002 dostala ČSSD od sponzorů 20 miliónů korun - čtyři dary přesáhly milión korun, dva byly dokonce pětimiliónové. Jeden z pětimiliónových darů ČSSD dostala od společnosti BH Centrum. Podobné sponzorské dary dostávají i jiné strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám