Hlavní obsah

Čtvrtá pražská defenestrace proběhla formou výsměchu radním

Právo, Petr Janiš
Praha

Nečekaně hojná návštěva, na tři sta převážně mladých lidí ve středu demonstrovalo na Mariánském náměstí před pražským magistrátem. Protest nazvaný Čtvrtá pražská defenestrace byl s výjimkou strkanice vyvolané městskou policií, když nemohla vyjet z parkoviště jedna z limuzín, klidný. Účastníky protestu svolalo několik občanských iniciativ přes Facebook.

Foto: Petr Janiš, Právo

Primátor Pavel Bém leží mnoha lidem v žaludku.

Článek

„Zlatá medaile za nejdražší tunel světa. 1 km za 4,7 miliardy korun,“ hlásal jeden z transparentů s portrétem primátora Pavla Béma (ODS) s odkazem na tunel Blanka. Jiný připomínal cyklostezku, další zastavený projekt Praha olympijská. Protestující nezapomněli na Opencard.

„Dělat defenestraci v roce 2010, aniž by člověk strávil léta na Mírově, to asi ne,“ řekla za pořadatele Kateřina Matásková. „Domnívám se, že našim politikům chybí morálka a zodpovědnost,“ doplnila ji Alexandra Hroncová, která přečetla poselství Václava Havla.

Foto: Petr Janiš, Právo

Během jinak pokojné demonstrace vznikl menší konflikt, když se policie snažila zajistit průjezd jedné limuzíně.

„Raduji se z občanského probuzení v našem hlavním městě, protože podivné úkazy na radnici nás budou provázet tak dlouho, jak dlouho k nim budeme lhostejní,“ vzkázal Havel. Mnohem rozčilenější vzkaz poslal známý astrofyzik Jiří Grygar, a to především kvůli financování vědy.

„Myslím, že doba je zralá ke Čtvrté pražské defenestraci, protože to, co předvádějí obě největší politické strany, je drzost do nebe volající,“ napsal Grygar.

„Jako občanka Prahy jsem rozčilená, co se tady děje,“ řekla demonstrantům herečka Klára Issová.

Největší úspěch sklidila závěrečná vokální skladba skupiny NightWork na motivy hitu o včelce Máje s ostrým textem o magistrátu a radních. „Už to nešlo potlačit,“ řekl frontman kapely Vojta Dyk.

Foto: Petr Janiš, Právo

Protestu se zúčastnilo na 300 lidí.

Mluvčí magistrátu Jiří Wolf organizaci protestu přisoudil bývalé náměstkyni primátora Markétě Reedové a Věcem veřejným. „Je to poněkud absurdní, když si uvědomíme, že Markéta Reedová byla více než tři roky náměstkyní pražského primátora a za podstatnou část kritizovaných věcí nese díl své odpovědnosti,“ řekl Wolf.

Reedová to pro Právo popřela. „Rezignovala jsem vzhledem k tomu, co se na radnici dělo. Někteří lidé si nemohou připustit, že šlo o spontánní reakci,“ opáčila Reedová.

Před magistrátem, který demonstrantům uvařil várnici čaje, ale téměř nikdo ho nepil, nechyběli parlamentní politici. Přišla i skupina Mladých konzervativců, která se transparenty „Svatý Cyril, ten už doryl“ trefovala do přítomného šéfa lidovců Cyrila Svobody, který nedávno ostře kritizoval Béma. Pražská historie zná defenestrace z let 1419, 1483 a 1618.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám