Hlavní obsah

Pecina: Rozpuštění DS je dobrá zpráva pro občany

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

"Jedná se o dobrou zprávu pro Českou republiku, pro její občany." Těmito slovy okomentoval ministr vnitra Martin Pecina rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Podle něj soud potvrdil, že justice nebude tolerovat strany, které jsou nebezpečím pro demokracii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

Ministr nevyloučil, že členové rozpuštěné strany se pokusí přejít do jiných formací, anebo založí jinou politickou stranu. "Budeme samozřejmě aktivity těchto lidí sledovat,“ upozornil Pecina s tím, že pokud by se ukázal problém, jeho resort bude postupovat stejně jako v případě Dělnické strany.

"Toto dílčí vítězství zcela jistě nebude znamenat, že bychom usnuli na vavřínech“, poznamenal.

Ministr připomněl, že rozhodnutím soudu nastupuje na scénu likvidátor, který bude řešit majetek rozpuštěné strany. "Dělnická strana nemůže kandidovat v žádných volbách,“ upozornil Pecina na důsledky soudního verdiktu.

Dodal, že ministerstvo vnitra nyní nepracuje na žádném návrhu vedoucímu k rozpuštění jiné politické strany. Připustil však, že se zabývá dělnickou mládeží, a to jejím případným napojením na DS.

Pecina je přesvědčen, že rozpuštěním strany může dojít k oslabení neonacistické scény. "Každý takový krok neonacistickou scénu oslabí,“ podotkl ministr.

Poděkoval přitom všem, kteří se na přípravě návrhu na rozpuštění DS podíleli, včetně policistů, kteří u soudu svědčili. "Mohou být příkladem pro nás všechny,“ prohlásil Pecina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám