Hlavní obsah

Ostatky svaté Anežky archeologové nenalezli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Minikamera spuštěná ve středu do hrobek v pražském kostele sv. Haštala našla kosterní pozůstatky asi z 18. století, nemohou tedy patřit sv. Anežce, jejíž hrob archeologové hledali.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Kostel sv. Haštala na stejnojmenném náměstí

Článek

Archeologové v úterý v pražském kostele sv. Haštala našli pod podlahou klenbu, která by podle nich mohla být hrobkou. Průzkum zahájili na základě domněnek, že by se v kostele mohl nacházet dlouho hledaný hrob sv. Anežky. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ostraňování podlahy u oltáře v kostele svatého Haštala

Archeologové odkryli dvě vytypovaná místa. V jednom odhalili dvě hrobky pravděpodobně z barokní doby, do nichž ve středu spustili sondu s minikamerou.

Archeologové odkryli dvě vytypovaná místa. V jednom odhalili dvě hrobky pravděpodobně z barokní doby, do nichž ve středu spustili sondu s minikamerou.

Druhé místo průzkumu se nachází přímo před oltářem. Po úterním odkrytí kamene archeologové novinářům oznámili, že na tomto místě pravděpodobně není nic, co by nasvědčovalo hrobu.

Anežka Přemyslovna zemřela 2. března 1282 a byla pohřbena v Anežském klášteře do hrobky Přemyslovců v kapli Panny Marie. Patrně z obav před záplavami byly její ostatky asi roku 1322 z kaple vyzvednuty a přeneseny.

Traduje se také, že později řádové sestry prchající před husitským běsněním ostatky znovu odnesly a uložily na neznámé místo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám