Hlavní obsah

Stát možná zruší kontrakt až na půl miliónu vakcín proti prasečí chřipce

Právo, Václav Pergl

Ministerstvo zdravotnictví už několik dní intenzívně jedná s firmou GlaxoSmith-Kline o neodebrání části z jednoho miliónu vakcín objednaných proti prasečí chřipce. Podle odborníků by mohlo jít o zrušení kontraktu až na půl miliónu vakcín. Rozhodnuto může být už v pátek.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

V České republice se začalo na konci listopadu očkovat proti prasečí chřipce.

Článek

„Nechci předjímat. Ale myslím, že procento neodebraných dávek se bude pohybovat někde mezi 20 až 50 procenty objednaného množství,“ řekl Právu v úterý profesor Roman Prymula, předseda České vakcinační společnosti.

Právě tato společnost má velký vliv při nákupu jakýchkoli vakcín a doporučuje i okruh lidí k danému očkování. Slova profesora Prymuly znamenají, že Česká republika by neodebrala 200 000 až 500 000 dávek.

Profesor Prymula zároveň předpokládá, že ČR si nechá rezervu 100 až 200 000 dávek pro případ, že přijde třetí vlna onemocnění prasečí chřipkou. A protože 280 tisíc vakcín již ČR odebrala, je odmítnutí až 500 tisíc dávek reálné.

„Epidemie sice v tuto chvíli je na velmi sestupném trendu, nicméně případy u nás jsou nadále včetně úmrtí a musíme být připraveni na to, kdyby výskyt prasečí chřipky byl vyšší a zhoršil se klinický průběh onemocnění, což nikdo nemůže vyloučit,“ uvedl profesor Prymula.

Podle jeho slov virus může úplně vymizet, ale stejně tak se rozšířit. „Pandemický virus H1N1 zde zřejmě bude i celou příští sezónu. Uvažuje se tedy, že tento virus bude i pokryt sezónní vakcínou v příštím roce, což letos není.“

Rozhodnutí možná už tento týden

Podle informací Práva jdou jednání s firmou GlaxoSmith-Kline do finiše a rozhodnuto by nemuselo být do konce února, jak Právu řekl náměstek ministryně Marek Šnajdr, ale dříve – zřejmě již tento pátek. Ministerstvo zdravotnictví se ale nechce k této informaci vyjádřit, stejně jako k možnému počtu neodebraných dávek.

Není také dosud jasné, zda ČR bude platit penále za neodebrané vakcíny. Podle zdroje Práva by to vše mělo být oznámeno až po uzavření dohody s výrobcem vakcín.

Zatím jen 63 559 očkovaných

Stát objednal milión dávek vakcín, na které uvolnil 200 miliónů korun. V ČR jich je zatím 280 000 a očkovat se dosud nechalo 63 559 lidí. To je mnohem méně, než se předpokládalo. Lidé, ale i lékaři vakcínu odmítají a Prymula by uvítal, kdyby stát část zásoby vakcín uvolnil pro všechny zájemce.

Na prasečí chřipku zatím umřelo v ČR 98 pacientů. Z těch, kteří chřipku dostali, 99 % mělo právě prasečí, neboť její virus je dominantní. Má však lehký průběh. A protože se vyšetřují jen závažné případy, bylo virologicky prokázáno, že virem prasečí chřipky se dosud nakazilo jen 2420 lidí.

Skutečnost je ale podle hlavního hygienika republiky Michaela Víta, který sám prasečí chřipku prodělal, naprosto odlišná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám