Hlavní obsah

Na kandidátce ČSSD by se mohl objevit i ministr Kohout

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Jan Kohout by se ve volbách do Sněmovny mohl objevit na kandidátce ČSSD v Plzeňském kraji, pravděpodobně i jako lídr. Právu to prozradil dobře informovaný zdroj blízký soc. dem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministr zahraničních věcí Jan Kohout

Článek

Podle něj se dále zvažuje, že by Kohout pokračoval v nové vládě ve své úloze šéfa diplomacie. Po ministru vnitra Martinu Pecinovi je to už druhé jméno člena vlády, které v souvislosti s volbami v kuloárech ČSSD koluje.

„Kohout za rok řízení ministerstva získal řadu zkušeností, jichž by bylo škoda nevyužít. Zprvu se s ním sice moc nepočítalo, protože se obecně ví, že svoji budoucnost vidí v diplomacii, na nabídku kandidovat by však kývl. Jako rodák z Plzně by navíc mohl zviditelnit listinu ČSSD právě v tomto kraji,“ uvedl zdroj.

Jedničkou v Plzni je dosud poslanec Václav Votava. Kohoutovo vyjádření se nepodařilo získat. Ministr před nástupem do vlády pozastavil své členství v ČSSD.

V soc. dem. se již delší dobu mluví o zařazení populárních členů úřednického kabinetu Jana Fischera na kandidátky. Jak již Právu minulý měsíc prozradil zdroj ze soc. dem., využití ministrů je pro vedení strany velké lákadlo a zásadně proti se nestaví ani členská základna. S konečnou platností by případné změny musel posvětit ústřední výkonný výbor, který zasedá 6. března, tedy deset dní před definitivním uzavřením kandidátek.

V tomto smyslu se mezi straníky skloňuje zejména jméno ministra Peciny, jenž by se podle informací Práva měl objevit na prvním či druhém místě pražské kandidátky. Lídr soc. dem. v hlavním městě Petr Hulinský však jakékoli změny zatím vylučoval.

Spekulace o možné změně v nominacích dále umocnilo Fischerovo vyjádření před deseti dny v ČT, že by proti kandidatuře ministrů v zásadě nic neměl, ačkoli by to nepovažoval za „úplně standardní“.

Podle premiéra jsou takové úvahy dány i faktem, že nikdo nepočítal, že kabinet bude vládnout déle než pět měsíců. „Tohle je trošičku daň za posunuté volby nebo za zrušení těch předčasných. Je to poněkud neobvyklé, ale že bych s tím neuměl úplně žít, to zase ne,“ prohlásil Fischer.

Co se Zaorálkem?

Jednou z možných překážek Kohoutova angažmá v další vládě je fakt, že stínovým ministrem zahraničí za soc. dem. je místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Jednou z možných alternativ by bylo, aby se ujal místa ministra pro evropské záležitosti, uvedl zdroj.

Pokud by se nakonec soc. dem. rozhodla proti nominaci ministrů do voleb, Kohout by zřejmě odešel na post velvyslance ve Washingtonu, jak se s tím již v diplomatických kruzích počítá.

ČSSD zatím kandidaturu Peciny či Kohouta kategoricky nevyloučila, naopak občanští demokraté ústy svého předsedy Mirka Topolánka oznámili, že ani jeden ze členů Fischerova týmu se nebude za ODS ucházet o hlasy voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám