Hlavní obsah

V Senátu zasedne lidovec Kalbáč, Součková propadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

MInimální voličská účast poznamenala sobotní 2. kolo doplňovacích voleb do Senátu. I přes rekordní neúčast je na světě první jméno nového senátora - favorizovaného Pavla Pavla z ODS porazil na strakonicku jeho protivník Josef Kalbáč z KDU-ČSL. Ten získal 53,45 procenta.

Článek

Pavel Pavel podruhé během dvou let ve 2. kole neuspěl, když před necelými dvěma lety prohrál s Pavlem Rychetským. Toho prezident Václav Klaus jmenoval letos v srpnu předsedou Ústavního soudu a bylo proto nutné vypsat doplňovací volby. Ty ve druhém kole provázela ještě nižší účast než před týdem, kde soupeřilo o senátorské křeslo sedm uchazečů.

Tentokráte k volebním urnám přišlo necelých třináct procent ze 109 912 voličů. Kalbáč však na rozdíl od Pavla dokázal zisk hlasů zvojnásobit. V prvém kole jej volilo 3639 lidí a nyní 7321. Kandidátovi ODS naopak přibylo k 5697 hlasům z prvého kola pouhých 678. Svědčí to o tom, že Kalbáč dokázal oslovit svým programem i voliče neúspěšných kandidátů, především zřejmě ČSSD, jejíž vedení na Písecku, Strakonicku a Prachaticku se natajilo tím, že jej proti občanskému demokratovi podporuje.

V Brně propadla Součková

V Brně se o víkendu nerozhodlo. Ministryně zdravotnictví Marie Součková ve volbách propadla a tak jméno nového senátora za Brno bude známo až příští týden. Ve 2. kole se utká Karel Jarůšek z ODS a lidovec Rostislav Slavotínek.

Nově zvolený senátor za Strakonicko Josef Kalbáč chce v horní komoře parlamentu zúročit své zkušenosti ze státní správy a hájit zájmy venkova a českých zemědělců. Bezprostředně po oznámení výsledků voleb prohlásil, že svůj úspěch považuje za výsledek nejen volební kampaně, ale především za ocenění své celoživotní práce.

Otázka pro senátora Kalbáče: Co bylo rozhodující pro Vaše vítězství?

Domnívám se, že to bylo několik věcí. Hlavní byl asi program s nímž jsem občany oslovil, jak z pohledu celostátního, kde jsem upozorňoval na nutnost kvalitní legislativy, tak i regionálního, kde nechyběla podpora spolkům a zemědělství. Snažil jsem se, aby program zahrnoval všechny oblasti a na nikoho nezapomněl.

Vycházel jsem i ze svých životních zkušeností a mnohaleté práce v obecní samosprávě a později i státní správě. Zejména v posledních letech jsem získal mnoho mezinárodních kontaktů, které se budu snažit využít po vstupu České republiky do Evropské unie. Konkrétně mám na mysli evropské fondy, z nichž by měly finance putovat i na Strakonicko, Písecko a Prachaticko.

"Měl jsem dnes trošku špatný sen, protože dnes je 383. výročí bitvy na Bílé hoře. Tak jsem si říkal, aby ten výsledek nedopadl jako Bílá hora, zaplaťpánbůh, dopadlo to dobře," řekl novinářům na sjezdu lidovců v Ostravě, kde se o svém triumfu nad Pavlem Pavlem z ODS dozvěděl. Delegáti sjezdu ocenili jeho úspěch nadšeným potleskem, mezitím přijímal gratulace a rozdával rozhovory novinářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám