Hlavní obsah

Příští dny slibují další mráz, inverzi i ledovku

Novinky, Jaroslav Soukup

Českou republiku čeká další chladný týden provázený převážně nízkou inverzní oblačností a v nížinách i zhoršenými rozptylovými podmínkami. Zlom v mrazivém počasí nastane ve středu, kdy se nejvyšší denní teploty začnou dostávat nad bod mrazu. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Článek

Počátek týdne bude ve znamení zatažené oblohy s nízkou inverzní oblačností. To bude dáno nevýraznou oblastí vyššího tlaku vzduchu, která bude naše území ovlivňovat od západu.

do středy proto musíme počítat s ranními teplotami mezi minus pěti a minus devíti stupni Celsia, přičemž na horách mohou v úterý a ve středu klesat teploty až k minus 16 stupňům. Podmínky pro lyžování budou ideální.

"Teploty v pondělí a úterý budou zhruba o pět stupňů nižší než je dlouhodobý průměr," připomněla Honsová ráz počasí, který trvá prakticky od začátku roku.

Ve středu se denní teploty dostanou na minus dva až dva stupně Celsia, ale i nadále musíme počítat se zataženou oblohou a ojedinělými přeháňkami.

Silnice mohou klouzat

Ve čtvrtek začne naše území ovlivňovat další frontální systém, který přinese mrznoucí či smíšené srážky, které budou od 600 metrů nad mořem sněhové. Motoristé by si měli dát zejména po ránu pozor na tvorbu ledovky. Silničáři navíc již několik dní avizují, že začínají mít nedostatek posypových materiálů. [celá zpráva]

Velmi podobné počasí očekávají meteorologové i v pátek. Ráno by měly teploty klesat k nule až minus čtyřem stupňům, přes den se opět dostanou až k plus dvěma.

Poměrně optimisticky zatím vypadá i předpověď na víkend, kdy by mělo být méně oblačnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám