Hlavní obsah

Stránský z firmy Haguess spolupracoval s Prahou na projektu Opencard

Právo, Jakub Svoboda, Petr Janiš
Praha

Odbor informatiky pražského magistrátu spolupracoval na zavedení čipové karty Opencard s Petrem Stránským, který byl v té době členem projekčního týmu firmy Haguess, jež zakázku poté získala.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vyplývá to z e-mailové korespondence a některých dalších dokumentů, s nimiž se Právo mělo možnost seznámit.

Stránský to odmítá, i když e-mailové konzultace mezi ním a magistrátními informatiky lze doložit už ze srpna 2006 čili před podpisem původních smluv.

Ryšlinková: e-mail je důkazem manipulace

Z e-mailu, který má Právo k dispozici, plyne, že Stránský pro odbor informatiky vypracoval odpovědi na technické otázky jiného účastníka tendru. Magistrátní informatici text v téměř totožné podobě měli poslat dál.

„Nejsem to schopen komentovat, nic takového jsem neviděl. Nevím, o jaké maily se mělo jednat. Je poměrně nepravděpodobné, že bych byl schopen nějakým způsobem ovlivňovat nějaké zakázky,“ reagoval pro Právo Stránský, jenž je od září 2007 v Haguessu ředitelem.

Podle opoziční zastupitelky Jany Ryšlinkové (EDS), která se s kauzou Opencard obrátila na policii s podezřením na spáchání hned sedmi trestných činů, je zmíněný e-mail důkazem manipulace s výběrovým řízením.

„Člověk pracující pro firmu, která se ucházela o zakázku, radil lidem z magistrátu, který ji vypsal, jak mají odpovědět na dotazy dalších zájemců,“ řekla Právu Ryšlinková.

Stránský s tím nesouhlasí, i když odbor informatiky v roce 2007 pro něho dokonce připravil smlouvu o poradenství, v níž se hodina práce měla honorovat 1350 korunami.

Stránský tvrdí, že ji nepodepsal. Magistrátní odbor zastupoval jeho tehdejší ředitel Ivan Seyček, který po odchodu z magistrátu zamířil podle informací Práva do České televize a od 1. června loňského roku v ní šéfuje informačním technologiím.

„Byl jsem v projektovém týmu, který se podílel na realizaci, a to je v podstatě celá moje role. Nebyl jsem v žádném rozhodovacím výboru, ani v čemkoli jiném. Neměl jsem nikdy žádnou smlouvu s magistrátem a už vůbec ne spojenou s Opencard,“ uvedl Stránský, jehož policie ještě nekontaktovala.

Bém: podezření beru s velkou rezervou

Výskyt stejného jména na obou stranách zakázky nemusí odpovídat tehdejší realitě, vyplynulo ze slov pražského primátora Pavla Béma (ODS). Bém si myslí, že „ne úplně zručný hacker“ do elektronické korespondence vloží „během několika málo minut jméno kohokoli“. „Tyto výhrady a podezření beru s velkou rezervou a každý počítačový expert se jim musí smát,“ řekl Právu Bém.

Jak již před týdnem upozornila Česká televize, společnost Haguess byla až do roku 2005 malou firmou se stagnujícími tržbami na úrovni 20 až 30 miliónů korun bez zkušeností s vedením projektu takového rozsahu. To ale pražské samosprávě zjevně nevadilo a zakázku na Opencard se stamiliónovými rozpočty Haguessu přidělila. Díky ní tržby firmy dramaticky narůstají až na 180 miliónů korun v roce 2008.

Ve stejném roce se na scéně objevuje společnost Allshare, která se v minulosti podílela na přípravě podnikatelského záměru opencard. Allshare, jejímž akcionářem je stejně jako v případě Haguessu Jaroslav Turek a obě společnosti jsou personálně propojeny i v rámci svých statutárních orgánů, vykazovala ještě v letech 2006 a 2007 tržby ve výši zhruba pěti, respektive dvou miliónů korun.

Kam zmizely desítky miliónů?

V roce 2008 ale Allshare podle své účetní závěrky inkasovala od Haguess za distribuci licence 91,6 miliónu z celkových 115,6 miliónu korun, které Haguess ve stejném roce zaplatila za služby třetím stranám. Allshare měla v té době jediného zaměstnance, na jehož mzdové náklady v roce 2008 vynaložila přes 10 miliónů.

Současně ve stejném roce hradila neznámým třetím stranám 51,6 miliónu korun za licenční poplatky, za které jí předtím firma Haguess zaplatila téměř dvojnásobek – zmíněných 91,6 miliónu Kč. Kdo a za co vlastně tyto peníze dostal, se veřejnost dosud nedozvěděla.

„I kdyby platby za nákup licence byly skutečné, nikdo ze zainteresovaných dosud nevysvětlil, proč Haguess tyto licence nakupuje s takřka 80% přirážkou od společnosti Allshare? Sídlí na stejné adrese a mají stejného akcionáře, proč Haguess nenakoupil licence přímo a neušetřil 40 miliónů, o které mohl Opencard zlevnit?“ řekl Právu nejmenovaný ekonomický expert.

Pecina nechá miliónovou státní dotaci prověřit

Ministr vnitra Martin Pecina nechá prověřit dotaci 25 miliónů korun, kterou společnost Haguess dostala na začátku roku 2006 od bývalého ministerstva informatiky, v jehož čele tehdy stála ministryně za US-DEU Dana Bérová.

Firma, která je hlavním dodavatelem multifunkčního systému karet Opencard pro Prahu, získala státní dotaci na projekt, jehož cílem bylo především propojit čipové karty Prahy a Liberce, a to jen pár měsíců před získáním této lukrativní zakázky od hlavního města. Jednou z klíčových osob řešitelského týmu podpořeného projektu Haguessu byl právě jeho současný ředitel Stránský, tehdy ještě v roli poradce firmy.

„Tato dotace byla ministerstvem informatiky 24. dubna 2007 vyhodnocena a s kladným výsledkem závěrečně ukončena,“ řekla Právu mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková s tím, že účelnost a správnost využití dotace firmou od té doby již nikdo nekontroloval.

Pecina ale okolnosti poskytnutí i využití grantu teď nechá prověřit. „Ministr vnitra v těchto dnech nařídí provedení kontroly výše zmiňovaného projektu,“ uvedla Malíková.

Granty byly na rozvoj rychlého internetu

Resort informatiky po sněmovních volbách v roce 2006 řídil spolu s ministerstvem vnitra Ivan Langer (ODS). Ministerstvo informatiky pod jeho vedením už v dubnu 2007 dotaci kladně vyhodnotilo, i když podstatná část záměrů projektu se dosud vůbec nerealizovala.

Navíc, grant byl Haguessu poskytnut v rámci dotačního titulu Vysokorychlostní přístup k internetu, na který šly peníze z výnosů z privatizace Českého Telecomu. „Projekt ale v zásadě s vysokorychlostním internetem neměl nic společného - z 90 procent šlo o čipovou kartu a její funkcionality,“ řekl Právu odborník na IT, který si nepřál být jmenován.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám