Hlavní obsah

Liška se utká o hlasy v Praze, Bursík v Ústí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Republiková rada Strany zelených schválila s konečnou platností kandidátky pro sněmovní volby. V Praze je lídrem stranický předseda Ondřej Liška, na Ústecku poslanec a bývalý předseda Martin Bursík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ondřej Liška a Martin Bursík (SZ)

Článek

Širší vedení zelených provedlo rošádu na listinách v západních a ve východních Čechách. Socioložku Jiřinu Šiklovou, která měla vést kandidátku v Karlovarském kraji, přesunulo na první místo v královéhradeckém regionu.

Bez lídra nechali listinu krajští zelení v Moravskoslezském kraji. Republiková rada stanovila lídrem dosavadní 'dvojku', divadelníka a novináře Ladislava Vrchovského. Důvodem pro přesun Šiklové byl podle kuloárových informací předpoklad, že při jejím nasazení v Královéhradeckém kraji by si mohli zelení celorepublikově ve volbách polepšit. Liška původně hovořil o jejím posunu do čela kandidátky v Plzeňském kraji.

Na rozdíl od jiných stran provedli zelení na kandidátkách oproti listinám sestaveným pro plánované předčasné volby velké změny. Například Liška měl původně kandidovat v Jihomoravském kraji, kde by se utkal s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. V Praze bude bojovat s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Bursík se o hlasy voličů původně ucházet vůbec nechtěl, nyní se postaví na Ústecku předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi.

Ve středních Čechách se stal lídrem první místopředseda SZ František Pelc. Bývalý unionista Pelc získal vysokou stranickou funkci teprve na prosincovém sjezdu zelených v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám