Hlavní obsah

Protikorupční rétorika parlamentních stran je bezzubá, tvrdí John

Novinky, pst

Šéf nově vzniklé strany Věci Veřejné (VV) Radek John tvrdí, že parlamentní strany jen předstírají, že bojují proti korupci. Zástupci etablovaných stran se v debatním pořadu České televize hájili, že i VV má neprůhledné financování.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John

Článek

John představuje podle ČT představitele nových stran, které vstupují do politiky s čistým štítem a dotírají na etablované strany.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška však v této souvislosti napadl financování VV jako neprůhledné, podle něj financují Johnovu stranu lidé, kteří se v politických vodách pohybují již dlouho. "Jde o šíbry z ODS," prohlásil Liška.

John se proti těmto tvrzením ohradil a zdůraznil, že Věci veřejné představily na tiskové konferenci čtyři mecenáše strany. A v jeho případě média proprala jeho majetkové poměry již několikrát.

Pokud jde o protikorupční opatření, které Johnova strana navrhuje, tak jak Liška, tak šéf Komunistů shodně tvrdili,že nejde o nic nového. A Filip se dušoval, že on sám většinu z protikorupčních bodů ve Sněmovně neúspěšně prosazoval.

Věci veřejné mimo jiné navrhují protikorupční audity na všech úrovních státních správy, majetková přiznání u osob odsouzených za majetkové a hospodářské trestné činy, omezení imunity poslanců, průhledné financování politických stran, zrušení „náhubkového zákona“, přijetí transparentního zákona o lobbingu a nasazení protikorupčních agentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám