Hlavní obsah

Novým pražským arcibiskupem je Dominik Duka

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Novým pražským arcibiskupem a českým katolickým primasem byl v sobotu jmenován královéhradecký biskup Dominik Duka. Rozhodnutí Vatikánu oznámilo pražské arcibiskupství.

Článek

"Přeji mu věrnost celého Božího lidu, věřících i kněží, plodné navazování nových kontaktů, získávání nových spolupracovníků a radost z úspěšné práce v království Božím pražské arcidiecéze," popřál svému nástupci nyní již emeritní arcibiskup pražský Miloslav Vlk, který i nadále zůstává kardinálem.

Duka se funkce ujme nejpozději do dvou měsíců, a to při bohoslužbě v katedrále svatého Víta. Datum bohoslužby zatím nebylo stanoveno, podle mluvčího arcibiskupství Aleše Pištory ale bude oznámeno "v nejbližší době".

Nový arcibiskup se chce nejdřív seznámit s prací svého předchůdce. "Na otázky majetkového vyrovnání vztahu církví a státu je podle něj brzy," řekl Duka novinářům. Podotkl však, že je toto téma jeho "životní evergreen".

"Do jisté míry se to dotýká nevyřešených bodů, které musí řešit zejména vláda České republiky a český stát. Ta nevyřešená situace blokuje rozvoj obcí, měst a krajů. Chceme takovou dohodu, která by byla ku prospěchu celé společnosti, a tím pádem ku prospěchu církví a náboženských společností," uvedl Duka.

Litoměřický biskup Jan Baxant, který patřil mezi kandidáty na pražského arcibiskupa, považuje volbu Svatého otce za šťastnou. „Mám z ní upřímnou radost. Mons. Dominika Duku dobře znám z našeho společného studia v litoměřickém kněžském semináři, a proto mě těší, že novým pražským arcibiskupem je právě on. Ze srdce mu blahopřeji,“ sdělil Právu Mons. Baxant.

Vlk působil jako český primas od roku 1991 a patřil mezi deset nejdéle sloužících pražských arcibiskupů. V roce 2007 podal podle církevních pravidel rezignaci na svůj úřad, protože dovršil 75 let. Papež Benedikt XVI. ale jeho rezignaci přijal až v sobotu.

Dominik Duka
Narodil se 26. dubna 1943 v Hradci Králové. Po maturitě na gymnáziu pracoval ve strojírenském podniku ZVÚ v Hradci Králové, kde se vyučil zámečníkem a po dvouleté vojenské službě byl v roce 1965 přijat na Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Litoměřicích. Na kněze byl vysvěcen 22. června 1970, v roce 1979 získal ve Varšavě licenciát teologie. Začátkem roku 1968 vstoupil do tajného noviciátu řádu dominikánů; po vysvěcení působil pět let jako farář v Chlumu nad Ohří, Jáchymově a Nových Mitrovicích, v roce 1975 mu ale byl odebrán státní souhlas k duchovní činnosti. Následně působil v dělnických profesích, i nadále se ale věnoval duchovní činnosti. V letech 1981-1982 byl za svou činnost vězněn. V roce 1986 se stal provinciálem řádu dominikánů v Československu a později v ČR, byl jím až do roku 1998; v letech 1990-1999 také vyučoval biblistiku na Teologické fakultě Univerzity Palackého v OlomouciOd června 1998 je sídelním biskupem královéhradecké diecéze, od jara do podzimu 2008 vedl jako dočasný správce i litoměřickou diecézi.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám