Hlavní obsah

Roste počet onemocnění chřipkou a respiračními nemocemi

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tomto týdnu chřipku nebo respirační onemocnění nově dostalo 1150 lidí na sto tisíc obyvatel. To je o pět procent víc, než v minulém týdnu. Do konce února pak by mělo být jasno, kolik vakcín z miliónu objednaných ČR neodebere.

Foto: Ilya Naymushin , Reuters

Článek

„Nejvíce nemocných je v Jihomoravském kraji, a to 1544 na sto tisíc obyvatel. Celkově Morava se pohybuje v rozmezí 1100 až 1300 nemocných na uvedený počet lidí. Naopak pod tisíc nemocných je v Praze, Plzeňském kraji a kraji Vysočina,“ řekl Právu v pátek Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu v Praze, kde se čísla nemocných shromažďují.

Ministerstvo dementovalo zprávu MF Dnes

Ministerstvo zdravotnictví se v pátek důrazně ohradilo proti informacím MF Dnes. Podle nich ministerstvo chtělo původně koupit dvacet miliónů vakcín proti prasečí chřipce za více než pět miliard korun a obří kontrakt měl na poslední chvíli zarazit premiér Jan Fischer.

„Důrazně se ohrazujeme proti těmto informacím,“ píše se v prohlášení ministerstva. „Varianta nákupu až dvaceti miliónů vakcín byla jako jedna z možností projednávána předchozí vládou (Mirka Topolánka - pozn. redakce) a stejnou vládou byla také zamítnuta.“

Dále se v prohlášení píše, že ministryně zdravotnictví Dana Jurásková žádný obdobný návrh vládě ani osobě premiéra Fischera nikdy nepředkládala a tedy nemohl být touto vládou ani projednáván.

Pět variant nákupu vakcín

„Vládě bylo předloženo pět variant možného vývoje pandemie a návrhů řešení. Ministerstvo aktivně podporovalo konzervativní návrh nákupu pandemické vakcíny v objemu jeden milión dávek, tento návrh byl schválen celou vládou, pouze  jeden z ministrů se hlasování zdržel,“ píše se v prohlášení. Jurásková předložila pět návrhů nákupu vakcíny:

nakoupit pět miliónů dávek
nekupovat nic
nakoupit jeden milión dávek pouze pro kritickou infrastrukturu
nakoupit jeden milión dávek a rozdělit je mezi kritickou infrastrukturu a osoby se zdravotním rizikem
koupit čtyři milióny dávek.

Nakonec rozhodla koupit jeden milión dávek. V té době to mělo být pro 500 tisíc osob, protože se předpokládalo, že každý bude muset dostat vakcíny dvě. Na základě výzkumu se ale ukázalo, že stačí vakcína jedna.

V ČR dosud očkováno 63 559 lidí

Z miliónu objednaných dávek, na jejichž nákup vláda uvolnila 200 miliónů korun, je v ČR zatím 280 tisíc a očkováno bylo dosud 63 559 lidí. To je mnohem méně, než ministerstvo předpokládalo. Nemocní lidé i zdravotníci vakcínu odmítají.

Vláda už jedná s firmou GlaxoSmith-Kline o neodebrání části vakcín. Jednání mají být skončena do konce února, ale možná i dřív. Stát zřejmě neodebere statisíce vakcín. Není ale dosud jasné, zda bude platit za neodebrané dávky penále.

Na prasečí chřipku zatím v ČR zemřelo 98 pacientů, kteří ale měli i jiná chronická onemocnění. Pandemický vir byl prokázán u 2420 lidí, ale ve skutečnosti jich je mnohonásobně víc, protože se vyšetřují jen závažné případy. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta, který se sám také prasečí chřipkou nakazil. Ten, kdo chřipku dostane, až z 99 procent má prasečí chřipku. Protože se předpokládá i třetí vlna prasečí chřipky, stát si v každém případě nechá sto tisíc vakcín pro tento případ.

Reklama

Výběr článků

Načítám