Hlavní obsah

Klaus jednal s papežským vyslancem o Vlkově nástupci, měl by jím být Duka

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus přijal v pátek na Pražském hradě apoštolského nuncia pro Českou republiku a velvyslance Vatikánu v ČR arcibiskupa Diega Causera. Setkání se uskutečnilo na žádost nuncia.

Článek

Podle informací ČTK by mohlo souviset s nástupcem pražského arcibiskupa Miroslava Vlka. Agentura s odvoláním na své zdroje tvrdí, že by se jím měl stát biskup Dominik  Duka.

Na oznámení jména nástupce pražského arcibiskupa se čeká již delší dobu. Vlk o uvolnění z funkce požádal papeže, který je hlavou římskokatolické církve, již v roce 2007 u příležitosti svých 75. narozenin. Svatý otec jej tehdy požádal, aby v úřadu setrval ještě dva roky.

Mezi jmény, která byla v poslední době skloňována, figuruje jednak hradecký biskup Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner či litoměřický biskup Jan Baxant.

Dominik Duka
Narodil se 26. dubna 1943 v Hradci Králové. Po maturitě na gymnáziu pracoval ve strojírenském podniku ZVÚ v Hradci Králové, kde se vyučil zámečníkem a po dvouleté vojenské službě byl v roce 1965 přijat na Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Litoměřicích. Na kněze byl vysvěcen 22. června 1970, v roce 1979 získal ve Varšavě licenciát teologie. Začátkem roku 1968 vstoupil do tajného noviciátu řádu dominikánů; po vysvěcení působil pět let jako farář v Chlumu nad Ohří, Jáchymově a Nových Mitrovicích, v roce 1975 mu ale byl odebrán státní souhlas k duchovní činnosti. Následně působil v dělnických profesích, i nadále se ale věnoval duchovní činnosti. V letech 1981-1982 byl za svou činnost vězněn. V roce 1986 se stal provinciálem řádu dominikánů v Československu a později v ČR, byl jím až do roku 1998; v letech 1990-1999 také vyučoval biblistiku na Teologické fakultě Univerzity Palackého v OlomouciOd června 1998 je sídelním biskupem královéhradecké diecéze, od jara do podzimu 2008 vedl jako dočasný správce i litoměřickou diecézi.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám