Hlavní obsah

Lidovci vyzvali ministryni školství, aby prošetřila napadení Dolejšovy dcery

Právo, Jiří Ovčáček

Místopředseda KDU-ČSL Jiří Carbol v pátek vyzval ministryni školství Miroslavu Kopicovou, aby důkladně prošetřila kauzu napadení dcery komunistického poslance Jiřího Dolejše. Ta se stala na soukromém gymnáziu, kde studuje, terčem verbálních a zřejmě i fyzických útoků. Podle lidovců nemají být děti zatahovány do politických sporů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Miroslava Kopicová

Článek

Lidovci sice podle Carbola nesouhlasí s politikou KSČM, útoky na poslancovu dceru ale jednoznačně odsuzují. „Zaráží nás případ, který byl medializován v minulých dnech, a to jsou slovní, fyzické útoky na dceru pana poslance Dolejše. Chtěl bych říct, že je nám to velmi líto, že k tomu dochází,“ prohlásil Carbol na páteční tiskové konferenci ve Sněmovně.

„Děti nemají být zatahovány do politických sporů a do politických bojů. Určitě dcera pana Dolejše má právo na to, aby takovouto ochranu měla,“ zdůraznil lidovecký místopředseda. Podle Carbola chybí reakce ze strany ministryně školství Kopicové k celému případu.

„Proto bych chtěl požádat paní ministryni Kopicovou, aby k tomu zaujala jasné, rozhodné stanovisko,“ vyzval Carbol šéfku resortu školství s tím, že ji prosí, aby reagovala co nejrychleji. Pro Právo místopředseda lidovců dodal, že ministryně Kopicová by měla kauzu napadení Dolejšovy dcery důkladně prošetřit a vzít si celou věc pod patronát.

Student vylepoval antikomunistické samolepky

Student, který údajně poslancovu dceru napadl, si najal známou advokátku Kláru Veselou Samkovou. Ve středu ve společném prohlášení odmítli, že by na dívku zaútočil. Podle advokátky ještě minulý týden v pátek hrozilo studentovi vyloučení ze školy. To ale podle Veselé Samkové zvrátilo její středeční jednání s vedením školy. Advokátka ale pohrozila, že pokud bude student nakonec opravdu potrestán, bude požadovat podrobné vyšetření případu.

Student prostřednictvím advokátky přiznal, že vylepoval na chlapeckých záchodcích antikomunistické samolepky. Ty byly přitom staženy z nacionalistických webových stránek. Dolejš ve středu reakci na prohlášení advokátky a studenta uvedl: „Mám jediný zájem, aby holka mohla v klidu a bez šikanování studovat“.

Reklama

Výběr článků

Načítám