Hlavní obsah

Děti jsem znal jen podle hmatu, nyní je vidím, říká muž s navráceným zrakem

Právo, Novinky, Aleš Fuksa, Jiří Mach

Sedmdesátiletý Karel Pavela, kterému zlínští lékaři navrátili zrak po 53 letech, popsal, jak se jeho život po operaci převrátil. Muž oslepl v 17 letech po výbuchu ve slévárně, kde pracoval, nikdy předtím nespatřil svou manželku a své děti znal také jen po hmatu. Navíc začal dohánět, co mu bylo kvůli slepotě odepřeno a pustil se do četby Verna.

Článek

Z čeho teď máte největší radost?

Že poprvé v životě vidím svoji ženu Marii, se kterou jsem se seznámil už jako nevidomý před devětačtyřiceti lety. Když to řeknu s nadsázkou, doslova jsme si tehdy okamžitě padli do oka. Poznal jsem ji poté, co jsem si udělal masérský kurz a nastoupil do lázní v Teplicích nad Bečvou. Vždy byla světlem v mých očích. Navíc doteď jsem si dokázal své děti a vnoučata představit pouze podle hmatu. A nyní vidím, jaké mají náušnice, kdy otevírají ústa a jaké mají oči, jen barvu očí u nich ještě nedokážu rozlišit. Ten krásný pocit se ani nedá popsat.

Od svých sedmnácti let jste byl závislý na bílé hůlce a na pomoci svých bližních. Kdy ve vás uzrálo přesvědčení, že byste mohl opět vidět?

Ve slepeckých novinách jsem loni četl článek o paní Haně Charvátové ze Vsetína, které ve zlínské oční klinice Gemini lékaři voperovali umělou rohovku americké výroby a vrátili jí zrak po dlouhých 16 letech. Tak jsem potom říkal své ženě: „Mámo, já jdu na operaci.“ Vůbec mi nechtěla věřit. Ale synové stáli při mně. Tak jsem se objednal k panu primáři Pavlu Stodůlkovi.

Jaký je stav vašeho zraku po čtyřech měsících od operace rohovky?

Mám už přečtené dvě knížky. První z nich – Dva roky prázdnin od Julesa Verna – jsem přelouskal pomocí elektronické lupy během 14 dní. Nyní čtu třetí knížku, Děvčátko z hor, a občas i bez lupy. Když se mi daří, přečtu bez problémů najednou i čtyři řádky.

Dá se vůbec popsat pocit člověka, kterému se vrátí zrak po tolika letech?

Jsem teď úplně jiný člověk. Jinak žiju, jinak vidím. Před operací jsem viděl pouze světlo. Teď rozeznávám barvy. Jen orientace v prostoru pomocí zraku a vidění na dálku ještě nejsou nejlepší. Všechno chce čas.

Přednosta oční kliniky Gemini Pavel Stodůlka, který v Česku unikátní zákrok provedl, Novinkám sdělil, že s podobnými operacemi má klinika velmi dobré zkušenosti a naznačil, že kvalita zraku i pana Pavely se může ještě lepšit.

"Po operaci umělé rohovky začal vidět pan Pavela jen velmi pomalu, protože jeho mozek za ta dlouhá léta slepoty ztratil schopnost rozeznávat obraz. Naštěstí se ta schopnost pomalu, ale neustále vrací a jeho vidění se pořád zlepšuje,“ popsal Stodůlka.

S implantacemi umělých tzv. bostonských rohovek začal jeho tým před rokem. Hned po první operaci se vrátil pacientce zrak po 16 letech slepoty, připomněl primář případ Hany Charvátové.

Operace s umělou rohovkou je vhodná pro oči s poškozenou rohovkou, které nejsou vhodné pro transplantaci lidské rohovky z tkáňové banky a které nemají poškozenou sítnici nebo zrakový nerv. Tato operace není vhodná u očí poškozených cukrovkou nebo zeleným zákalem. Také není vhodná u lidí, kteří se už jako slepí narodili.

Stodůlka začal v roce 2008 s implantacemi umělých rohovek Boston v ČR pracovat jako první. Zákrok na každém oku vyjde na sto tisíc korun, přičemž pouze Všeobecná zdravotní pojišťovna hradí nevelkou část. Neproplácí ale umělou rohovku Boston, protože ta nemá certifikát pro použití v Evropě.

Přitom je rohovka Boston vyvíjena téměř půl století a někteří pacienti ve světě ji mají v oku již mnoho let.

"Americký certifikát v tomto případě pojišťovně nestačí a lidé si tedy musejí tuto umělou rohovku zaplatit sami. Kromě americké Boston KPRO se ještě používá Australská Alphacor. Pojišťovna proplácí tu australskou umělou rohovku, která však není vhodná pro všechny případy a konkrétně u pana Pavely by ji nebylo možno použít,“ doplnil Stodůlka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám