Hlavní obsah

Češi v cizině budou vybírat poslance opět z jihočeských kandidátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi pobývající v cizině si letos budou vybírat poslance opět z kandidátek předložených v Jihočeském kraji. Stejnou možnost měli i při předchozích sněmovních volbách před čtyřmi lety. Rozhodla o tom dnes losem Státní volební komise. Informoval Vladimír Řepka z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Článek

Češi, kteří budou v době voleb koncem května mimo území republiky, budou moci volit na zhruba stovce zastupitelských a konzulárních úřadů.

Krajané měli možnost vybírat poslance v zahraničí již dvakrát. Poprvé v roce 2002, kdy si vybírali mezi jihomoravskými kandidáty. Využilo toho asi 3800 lidí z tehdy odhadovaného počtu až 70 tisíc voličů. V roce 2006 přišlo mezi jihočeskými kandidáty ze zhruba 8000 lidí zapsaných do voličských seznamů vybírat přes 6700 voličů. Potřetí mohli Češi v cizině hlasovat loni na podzim, kdy měli vybírat kandidáty z Královéhradeckého kraje. Ústavní soud však loňské předčasné sněmovní volby zrušil.

Za důvod nízkého počtu Čechů hlasujících v zahraničí bývá uváděna chybějící korespondenční forma hlasování, které by mohli využít hlavně Češi v rozlehlejších zemích. Senát navrhoval na popud své komise pro krajany uzákonit tento způsob již před minulými sněmovními volbami, sněmovna ji ale nakonec v říjnu 2005 nepřijala. O pozdější senátní novele, kterou horní komora předložila počátkem loňského roku, poslanci nerozhodli.

Počet zahraničních Čechů, kteří se letošních sněmovních voleb chtějí zúčastnit, má být znám po 18. dubnu. Do té doby mají Češi s bydlištěm mimo území republiky písemně své vyslanectví či konzulát požádat o zapsání do zvláštního seznamu voličů. Volit na ambasádách mohou také občané s trvalým bydlištěm v Česku, kteří budou v době voleb v cizině třeba na dovolené, pokud si předem ve své domovské obci vyžádají voličský průkaz. Požádat o něj mohou už nyní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám