Hlavní obsah

Poslanci přerušili mimořádnou schůzi, levice chce hlasovat o mateřské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci přerušili mimořádnou schůzi Sněmovny, která byla na popud ČSSD zahájena v úterý. Levice chtěla totiž dostat na její program původně neschválené body. Podle ODS to ale neumožňuje jednací řád, proto levice přistoupila na přerušení schůze a zahájení běžné lednové, jejíž pořad měnit lze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) ve Sněmovně

Článek

Je tedy velmi pravděpodobné, že se bude hlasovat o zvýšení mateřské, proplácení prvních tří dnů nemoci a o zrušení stropů pro platby sociálního pojištění.

"Proč jsme se do této absurdní situace dostali? ODS tady prakticky zastavila chod Poslanecké sněmovny. Já si to pamatuji, co se tady dělo,“ hřímal ve Sněmovně evidentně rozladěný místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Kontroverzní návrhy se snaží prosadit poslanci ČSSD s komunisty. Občanští demokraté a zástupci TOP 09 se netají, že všechny návrhy chtějí s využitím všech prostředků blokovat.

Vláda Jana Fischera se totiž obává, že mohou vést k ještě mocnějšímu prohloubení deficitu veřejných financí.

Obstrukce jsou normální práce, říká Nečas, socialisty přezdívaný jako FidelVideo: Stream.cz

Záležet bude na lidovcích a zelených, kteří chtějí vrátit mateřskou na úroveň minulého roku. Ta je ale v jednom návrhu přilepena k novele zákoníku práce, v rámci níž má být schváleno proplácení prvních tří dnů nemoci.

Spor o procedurální korektnost začal v úterý a v pátek měl rychlý konec. Poslanci si totiž v úterý zařazení bodů navrhli v průběhu mimořádné schůze. ODS ale poukazovala na to, že protože jde o mimořádnou schůzi, nelze měnit její program. Před předlohami ve třetím čtení jsou v pořadu předlohy ve druhém čtení, které ještě poslanci neprojednali. ČSSD tvrdila, že postup schválený Sněmovnou možný je. Místopředseda občanských demokratů Ivan Langer jej zase například označil za "procedurální čuňárnu“.

V pátek ráno bylo ale během několika minut rozhodnut, že se poslanci vrátí k běžné lednové schůzi.

Pravici se dosud daří hlasování o sporných návrzích oddalovat. Levice zatím předlohy neprotlačila ani prostřednictvím svých dvou mimořádných schůzí, jejichž svolání iniciovala. I ODS svolala tento týden své dvě mimořádné schůze.

Reklama

Výběr článků

Načítám