Hlavní obsah

Pražský magistrát platí horentní nájemné za Škodův palác a neví komu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský magistrát neví, komu platí 200 miliónů korun ročně za pronájem Škodova paláce, kam se před čtyřmi lety přestěhoval. Magistrát si budovu pronajal od firmy Copa retail podnikatele Sebastiana Pawlowského, který ale firmu v roce 2007 prodal společnosti Guyana Holding sídlící v Lucembursku, u níž však nelze dohledat skutečného vlastníka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Sídlo pražského magistrátu

Článek

Podle Hospodářských novin není jisté, zda v pozadí dál nestojí Pawlowski. I přes opakované urgence se odmítl vyjádřit, nicméně nová jednatelka Copy retail uvedla, že podnikatel firmu skutečně prodal, píše list.

Už před čtyřmi lety, kdy hlavní město odstartovalo velké stěhování úředníků na jedno místo, vzbuzovala celá akce pochybnosti. Nebylo jasné, proč si Škodův palác v Jungmannově ulici jen pronajímá a magistrát také nedokáže přesvědčivě doložit, že je pronájem výhodný.

Pro mě není důležité, kdo co vlastní, spíše co dělá, jak je to kvalitní, dobré a prospěšné.
Pavel Bém

Kdo tedy ve finále zinkasuje nájemné, které za dvacet let překročí čtyři miliardy? Magistrát nedokázal odpovědět ani po dvou týdnech, pro primátora Pavla Béma ani nejde o nic podstatného. "Pro mě není důležité, kdo co vlastní, spíše co dělá, jak je to kvalitní, dobré a prospěšné," řekl deníku.

To, že stát zadává zakázky firmám, u nichž není jasné, komu patří, kritizují dlouhodobě odborníci a v poslední době politici. Chce tomu zabránit i vláda Jana Fischera ve svém protikorupčním balíku. V podobných případech totiž nelze vyloučit, že za anonymní firmou stojí někdo spřízněný s politiky.

Kauzu pronájmu Škodova paláce nedávno připomněl i lídr pražské kandidátky KDU-ČSL Cyril Svoboda, který upozornil na několik krajně nevýhodných kroků v hospodaření pražské radnice pod vedením Pavla Béma (ODS). [celá zpráva]

Podle šéfa lidovců bylo výběrové řízení šité namíru, protože podmínce stanovující, že budova nesmí být dále než 10 minut chůze od Mariánského Náměstí, nevyhovovala žádná jiná nemovitost. Bém navíc údajně lhal, když tvrdil, že Palác Škoda nebylo možné koupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám