Hlavní obsah

Při debatě o průhlednosti akciovek se mluvilo o Řebíčkovi a citovala bible

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci na čtvrteční mimořádné schůzi přerušili jednání o zrušení akcií na majitele, odpoledne jsou totiž na řadě pravidelné interpelace se členy vlády. Proti plošnému zprůhlednění vlastnických struktur akciových společností vystupovali především zástupci ODS, v prvním čtení ho ale zřejmě podpoří. Levice, lidovci a zelení návrh chtějí prosadit v rámci boje proti korupci.

Obstrukce jsou normální práce, říká Nečas, socialisty přezdívaný jako FidelVideo: Stream.cz

 
Článek

Občanští demokraté požadují, aby své majitele odhalovaly jen firmy, které by se chtěly ucházet o veřejné zakázky. Podle nich by plošné zprůhlednění společností mohlo vést k odlivu firem a podnikatelů, kteří by registrovali své společnosti v jiných zemích, kde je anonymita povolena.

V tom jim dala částečně za pravdu i vláda ústy ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové, která tlumočila upozornění kabinetu, podle nějž je návrh rizikový, jelikož atraktivnost akciových společností spočívá právě v jejich anonymitě. Připustila nicméně, že krok je významným protikorupčním opatřením.

Šéf lidovců Cyril Svoboda, jehož strana předložila obdobný návrh, se podivoval, co by mohlo vést majitele k tomu, aby utajovali své akcie. Podle něj je třeba přistoupit k "radikálnímu kroku“, protože je třeba oddělit politiku od korupčního prostředí.

Turek potom tvrdí, že je majitelem Haguess, ale klidně jím mohl být primátor Pavel Bém. Ti lidé si to mohou předávat pod stolem kdykoli.
Cyril Svoboda

Vyjmenoval několik sporných případů, kdy si mohl politik přihrát výhodný tendr, například i problém s firmou Viamont, která dříve patřila exministru dopravy Aleši Řebíčkovi. Ten se sice akcií ve firmě vzdal, Viamont ale dostával za jeho úřadování miliardové zakázky v oblasti dopravního průmyslu. Spory budí i vlastnictví firmy Haguess, která v současnosti vydělává na pražském projektu Opencard, do kterého radnice investovala 888 miliónů.

"Haguess se v roce 2006 transformovala z s. r. o. na akciovku. Pak dostala do správy Opencard. Turek potom tvrdí, že je majitelem, ale klidně jím mohl být primátor Pavel Bém. Ti lidé si to mohou předávat pod stolem kdykoli,“ zdůraznil Svoboda.

Podle Langera se situace "zlepší"

Podle místopředsedy ODS Ivana Langera je návrh příliš radikální. "Král se dozvěděl, že mezi dětmi je narozen i budoucí král, tak nechal povraždit všechny novorozené děti. To je metoda, kterou tady uvádíte,“ parafrázoval biblický příběh o Herodově vraždění neviňátek Langer s tím, že by tomu měl předseda křesťanských demokratů rozumět. "Na námitku, že národ bez dětí zhyne, král řekl, narodí se nové. A já dodávám: lepší,“ doplnil s ironickým úsměvem Langer.

Nejostřeji se proti návrhu vyjadřoval pražský poslanec ODS Boris Šťastný, podle nějž by se věc měla řešit novelizací zákona o veřejných zakázkách, kde by bylo ustanoveno, že tendr může dostat pouze firma s transparentní vlastnickou strukturou. Podle něj se dá současný návrh snadno obejít, pokud se firma zaregistruje v jiné zemi, která anonymitu povoluje, například v Nizozemí.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka mimochodem upozornil na povinnost upozornění na možný střet zájmů. "Pokud někdo vlastní listinné akcie na majitele, tak by to měl nahlásit. Sice to není dohledatelné, ale upozorňuji, že je třeba to hlásit. Já půjdu příkladem, já jsem nikdy nevlastnil listinné akcie na majitele,“ řekl Sobotka. K zákonu také dodal, že je běžný i v jiných vyspělých zemích včetně USA.

"V jiných vyspělých zemích i například upoutávají trestance na elektrické křeslo, a také to nehodláme tady praktikovat,“ kontroval místopředseda ODS Petr Nečas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám