Hlavní obsah

ČSSD bez legrace uvažuje o vytvoření ministerstva sportu

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo sportu, mládeže a cestovního ruchu - o vytvoření takto nazvaného rezortu se vážně debatuje v rámci ČSSD. Představitelé strany přitom tvrdí, že by novinka neznamenala zvýšení počtu vládních úřadů a státních úředníků.

Foto: René Volfík, ČTK

Pražský poslanec Karel Šplíchal (ČSSD) navrhuje vytvoření ministerstva sportu.

Článek

Návrh na vytvoření ministerstva sportu naposledy zazněl koncem ledna na jednání stranického ústředního výkonného výboru. Přišel s ním pražský poslanec ČSSD Karel Šplíchal. Kompetence nového rezortu by rád rozšířil i o cestovní ruch.

„Perspektivně by se měl chystat nový systém řízení sportu a tělovýchovy. Většina sportovců se přiklání k názoru, že by podobně jako v jiných zemích bylo vytvořeno ministerstvo sportu, mládeže a dovolím si přidat cestovního ruchu,“ řekl včera Šplíchal Právu. Pro návrh podle něj hovoří například to, že v ČR je 2,5 miliónu registrovaných sportovců.

Sport, tělovýchova a mládež nyní patří pod resort školství, cestovní ruch pak spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Podle Šplíchala by ale vytvoření nového ministerstva neznamenalo navýšení počtu úřadů a jejich zaměstnanců.

„Samozřejmě to souvisí se změnou kompetenčního zákona, která by upravila postavení i počet ostatních ministerstev. Nechci ukazovat na jednotlivé rezorty, ale jsou ministerstva, jejichž kompetence zastávají kraje. Nešlo by tedy o zvýšení počtu rezortů a úředníků,“ tvrdí Šplíchal.

Podle informací Práva se v rámci debaty v ČSSD hovoří o variantě sloučení ministerstva školství a kultury, ve hře je i otázka další existence MMR.

Místopředseda ČSSD Milan Urban Právu řekl, že diskuse o rezortu sportu se v jeho straně vede dlouhodobě. „Považuji to za velmi seriózní, legitimní debatu. Myslím si, že sport by měl mít vyšší pozici z hlediska vnímání státu,“ uvedl Urban s tím, že pozice sportu v rámci současného ministerstva školství není příliš významná.

Právě Urban plánuje, pokud jeho strana sestaví po květnových volbách vládu, další ministerskou změnu. V rozhovoru pro sobotní Právo uvedl, že by rezort průmyslu a obchodu rád přeměnil v moderní ministerstvo hospodářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám