Hlavní obsah

Za mírné překročení povolené rychlosti už nemají být body

Právo, Jakub Troníček, Jiří Novotný

Zatímco odborníci teprve budou zkoumat dopady průlomového rozsudku Nejvyššího správního soudu, který řekl, že mírné překročení rychlosti nemusí být vždy v rozporu se zákonem, a tudíž i potrestáno, ve Sněmovně už leží novela silničního zákona, která má přinést změnu v řešení takových přestupků.

Foto: archiv, Právo

Článek

Návrh neřeší rozdílnou praxi, která panuje v jednotlivých městech, kde třeba v Praze tolerují až desetikilometrové překročení rychlosti nebo naopak v menších obcích přísně trestají byť kilometr nad rámec povolené rychlosti.

Podle této úpravy by ale řidiči už neměli být za překročení rychlostního limitu nanejvýš o pět kilometrů v hodině postihováni body, ale jenom pokutou.

V současné době za takový přestupek řidičům hrozí kromě dvouapůl tisícové pokuty ve správním řízení dva trestné body, pokud by změna parlamentem prošla, zůstala by jen pokuta.

„Motoristická veřejnost jistě s ulehčením přijme, když z bodového hodnocení vypadnou přestupky, jež nemají velký význam pro bezpečnost provozu,“ uvedl jeden z předkladatelů, poslanec Cyril Zapletal (ČSSD).

Novela je ve výborech

Jeho stranický kolega a bezpečnostní expert Jeroným Tejc nicméně nevěří, že by se novela schválila ještě do konce aktuálního volebního období.

Minulý týden ji poslanci při druhém čtení vrátili k novému projednání ve výborech. I kdyby ji nakonec schválili, nenabude účinnosti dříve než v příštím roce.

„Každopádně osobně bych s tím žádný veliký problém neměl, ale zároveň se domnívám, že by taková úprava byla kvůli platné toleranci odchylky při měření rychlosti trochu zbytečná,“ poznamenal Tejc s tím, že jasný názor na novelu zatím nemá.

Podobně se vyjádřil i poslanec za ODS Jan Vidím: „Na první poslech to zní logicky a zajímavě, nicméně šlo by o poměrně zásadní zásah do bodového systému, který je potřeba prodiskutovat.“

Policie včera prostřednictvím své mluvčí Veroniky Benediktové zopakovala, že s ohledem na aktuální rozsudek Nejvyššího správního soudu žádnou změnu v praxi měření rychlosti nechystá.

„Nedomníváme se, že by bylo nutné v této souvislosti vyvolávat diskusi. Toto konkrétní rozhodnutí nelze vztahovat na všechny konkrétní případy, v jiných situacích s odlišnými okolnostmi by soud mohl rozhodnout jinak,“ konstatovala Benediktová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám