Hlavní obsah

ÚS: Vyhláška o rámcových smlouvách lékařů zůstane v platnosti

Právo, ČTK, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ústavní soud zamítl v úterý návrh skupiny poslanců ČSSD v čele s Davidem Rathem na zrušení vyhlášky ministerstva zdravotnictví o rámcových smlouvách, kterou vydal exministr Tomáš Julínek. Podle poslanců ministerstvo zdravotnictví překročilo vydáním vyhlášky své zákonné zmocnění, neboť vláda byla v době jejího vydání v demisi.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Rámcová smlouva stanovuje základní pravidla a je vzorem pro uzavírání konkrétních smluv mezi lékaři a pojišťovnami. Soud stížnost přijal v březnu 2007. Mezi hlavní kritiky vyhlášky patřil Julínkův předchůdce a nynější středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Julínkovo ministerstvo kritizovanou vyhláškou nahradilo starší předpis, který vydal úřad ještě pod Rathovým vedením.

Ke zrušení Julínkovy vyhlášky vyzval před třemi lety nejprve prezident České lékařské komory Milan Kubek. Vadilo mu, že lékaři už nebudou dostávat trvalé smlouvy, a přijdou tak o existenční jistotu. Podle vyhlášky jim mají pojišťovny dávat smlouvy na osm let, pokud se s lékaři nedohodnou jinak. Pojišťovny Julínkovu vyhlášku naopak uvítaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám