Hlavní obsah

Vyšetřujte Opencard dle trestního zákona, vyzvala Ryšlinková Veseckou

Právo, Novinky, Petr Janiš
Praha

Pražská zastupitelka Jana Ryšlinková (Nez.) vyzvala nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, aby uložila policii šetřit kauzu Opencard podle trestního zákona.

Článek

Vyšetřování se podle ní děje podle zákona o policii, což znamená, že se kriminalisté nedostanou k originálům a hrozí likvidace důkazů.

Lidé z firem Allshare a Haguess vystupovali podle Ryšlinkové na počátku kauzy v roce 2006 jménem magistrátu, ačkoli nebyli jeho zaměstnanci a přidělování zakázek sami koordinovali.

Ryšlinková podala v prosinci kvůli kauze Opencard trestní oznámení na neznámého pachatele. Oznámení podala na policii i státním zastupitelství.

K vyvození trestní odpovědnosti vyzývala už předtím její kolegyně a bývalá náměstkyně primátora Markéta Reedová.

"Domnívám se, že audit pojmenoval mnoho věcí, o nichž tady všichni spekulujeme, ale nikdy nemáme tolik informací, abychom mohli něco udělat," řekla Ryšlinková.

Podle ní mohou být problémy se zadáváním zakázek i u jiných městských projektů. "Jen orgány činné v trestním řízení jsou schopny dobrat se dalších informací a říci nám, zda k nějakému trestnému činu došlo nebo ne," konstatovala zastupitelka.

Projekt Opencard podle auditu stál už 888 miliónů korun, příjmy byly ale nulové. Náklady podle prověrky neodpovídají stavu, ve kterém se projekt nachází.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám