Hlavní obsah

V Česku ráno klesly teploty až na minus 27 stupňů

Aktualizováno

Teploty v české kotlině v noci na úterý klesly na některých místech hluboko pod dvacet stupňů. Nejnižší teplotu minus 27,4 stupně naměřili na Horské Kvildě na Šumavě.

Článek

Na Horské Kvildě a na Jizerce klesly v noci na úterý teploty až na minus 27 stupňů. V průměru ale bylo v Česku minus šest až minus deset stupňů. Sdělil to  meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Mrazy, které sevřely Česko na konci minulého týdne, by měly začít mírně polevovat.

"Nad 800 metrů nad mořem klesaly teploty pod minus 20," uvedl meteorolog. Horská Kvilda hlásila ráno minus 27,4 stupně Celsia, a byla tak nejchladnějším místem v zemi. Na Jizerce pak bylo minus 27 stupňů, v Bedřichově minus 23,4 stupně, v Adršpachu minus 20,7 stupně.

Digitální teploměr u rekreační chaty Stará Pila, která stojí v dolíku u potoka, ukázal minus 29 stupňů.
majitel chaty v osadě Jizeka Jaroslav Šulc

V Jizerských horách se dostaly dnes brzy ráno teploty pod minus 20 stupňů také v Bedřichově nebo u přehrady Souš. Ve stanici Českého hydrometeorologického ústavu na letišti v Liberci klesla teplota ve dvou metrech nad zemí skoro na 19 stupňů pod nulou a pět centimetrů nad zemí bylo necelých 22 stupňů pod nulou

.Na některých místech lidí naměřili ještě nižší teploty než meteorologové. "Digitální teploměr u rekreační chaty Stará Pila, která stojí v dolíku u potoka, ukázal minus 29 stupňů," řekl správce chaty Jaroslav Šulc.

Mrazy poleví

Mrazy by měly začít mírně polevovat, v úterý v noci by měla rtuť teploměru klesnout nejníže k minus šesti až minus deseti stupňům. Nejvyšší denní teploty by se pak podle předpovědi ČHMÚ měly tento týden vyšplhat na minus tři stupně. Od čtvrtka se očekává intenzivnější sněžení, do pátku by mohlo napadnout až 40 centimetrů sněhu.

Teploty byly nižší při vyjasněné obloze, tedy na severu a severozápadě území a na Šumavě. V místech, kde bylo zataženo, se pohybovaly mezi  minus sedmi a minus 14 stupni.

Rtuť teploměru se přes nulu nedostane ani přes den, budou se pohybovat mezi minus sedmi a minus třemi stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám