Hlavní obsah

Česko přijme euro nejdříve v roce 2016, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úřednický kabinet premiéra Jana Fischera v pondělí schválil novou verzi konvergenčního programu, který má přivést ČR do eurozóny. Plněním jednotlivých návrhů by mohlo Česko dospět ke snížení schodku státního rozpočtu na tři procenta HDP v roce 2013 nebo 2014, nejdříve by pak mohlo být euro zavedeno v ČR v roce 2016.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jan Fischer s ministry Martinem Bartákem a Michaelem Kocábem (zprava).

Článek

"Vláda schválila program, kterým dává najevo snahu konsolidovat veřejné finance," uvedl po celodenním jednání premiér Jan Fischer. Podle něj by mohl díky programu klesnout deficit veřejných financí již za dva roky na úroveň 4,2 procenta HDP. "To znamená, že k maastrichtských kriteriím se můžeme vrátit v roce 2013 nebo 2014. Ten materiál to ovšem nepředjímá," doplnil ministerský předseda.

Příští pondělí pocestuje dokument do Bruselu ke schválení.

Konkrétní kroky ke snižování deficitu bude muset podle dřívějšího vyjádření ministra financí Eduarda Janoty určit a uplatnit až vláda, která vzejde z jarních parlamentních voleb. Plánované snížení deficitu veřejných financí by podle Janoty umožnilo přijmout euro v roce 2016 nebo 2017.

Strany mluvily o roku 2015

Hlavní politické strany se v posledních dnech předháněly v prohlášeních, kdo dříve sníží deficit veřejných financí a příjme euro. Občanští demokraté chtějí dosáhnout tříprocentního podílu deficitu veřejných rozpočtů na hrubém domácím produktu, potřebného k budoucímu vstupu země do eurozóny, v roce 2012. Česká republika by tak teoreticky mohla přijmout euro k 1. lednu 2015.

Podle ČSSD by Česká republika mohla přijmout euro nejpozději do roku 2016.

Sociální demokraté se také zlobili, že vláda s nimi neprobrala své návrhy v rámci konvergenčního programu a předem je odmítla podpořit.

Loni podíl deficitu veřejných financí na HDP kvůli rekordnímu schodku rozpočtu stoupl podle ministerstva financí na 6,6. Předloni byl deficit veřejných financí 2,1 procenta.

Konvergenční program je základním dokumentem země pro přijetí eura, který se každoročně zasílá k hodnocení Evropské komisi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám