Hlavní obsah

Zelení uvažují, že stáhnou své ministry z vlády

Ministři navržení do vlády Stranou zelených nebudou plnit úkoly, které mají souviset s přijatými opatřeními proti krizi. Vláda tato opatření v pondělí schválila a zelení ještě večer jednali o svém dalším postupu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Strany zelených Ondřej Liška s premiérem Janem Fischerem

Článek

Straně se nelíbí některé z návrhů, které jsou součástí opatření boje proti krizi - například příprava dostavby dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín a komplexní obnova elektrárny Prunéřov podle projektu navrženého společností ČEZ.

Pro návrhy byli všichni ministři vyjma zástupců zelených, tedy Michaela Kocába, který řídí ministerstvo pro lidská práva, a ministra životního prostředí Jana Dusíka.

Právě Dusík by měl mít na starosti rekonstrukci Prunéřova. Po jednání vlády řekl, že některé body "neumí splnit" a do konce týdne se rozhodne, zda v kabinetu zůstane.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška označil vládní rozhodnutí, které kabinet schválil po dohodě s tripartitou, za vítězství průmyslové lobby. "Vláda neustupuje žádné průmyslové lobby. Toto je výsledek jednání se sociálními partnery," zdůraznil předseda vlády Jan Fischer.

Zákon o ovzduší

Kromě Temelína a Prunéřova vadí zeleným i návrh stavět na Labi jezy. Seznam opatření má celkem 38 bodů. Podle Lišky je absurdní i to, že ve chvíli, kdy se lidé na Ostravsku dusí smogem, vláda rozhodne, že se nebude předkládat novela zákona o ovzduší.

Fischer na to namítl, že vše je výsledkem dohody se sociálními partnery. Projekty mají zajistit pracovní místa.

Reklama

Výběr článků

Načítám