Hlavní obsah

V ODS vyvolal roztržku obchod se zelenými

– Praha
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Mezi poslanci Topolánkovy strany to opět vře. Obviňují šéfa klubu Petra Tluchoře, že na ně ušil boudu. Tluchoř totiž dal všem svým poslancům podepsat pět bianco papírů na svolání mimořádných schůzí Sněmovny v průběhu příštího týdne.

Foto: Petr Hornik, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř

Článek

Takový postup by možná ještě někteří poslanci skousli, pokud by si ale po této podpisové akci nepřipadali jako v Jiříkově vidění. Oč běží? Šéf klubu po shromáždění podpisů zařadil do žádosti o svolání mimořádné schůze vedle vládních návrhů zákonů i předloh poslanců ODS také horní zákon z dílny zelených. Tedy zákon, proti jehož projednání, natož pak schválení, Topolánkovi poslanci opakovaně vystupovali.

Teď ho ODS nečekaně zařadila mezi klíčové návrhy, o jejichž projednání ještě do konce volebního období mimořádně stojí. Přitom v něm jde o to, zabránit prolomení těžebních limitů.

„Vypadáme jako kašpaři, kteří si nevidí do úst,“ řekl Právu jeden z poslanců ODS, který si nepřál být jmenován.

Podle něj proto není vyloučeno, že někteří členové frakce nebudou kvůli hornímu zákonu raději hlasovat pro program mimořádné schůze, o kterou sama ODS požádala.

„Samozřejmě že jsem byl velmi rozhořčen, protože když podepíšete bianko papír, tak předpokládáte, že ten program bude s vámi nějakým způsobem konzultován,“ řekl Právu poslanec Jiří Janeček.

Další z poslanců ODS Boris Šťastný spor uvnitř klubu vůbec nechtěl komentovat. „To je otázka na pana předsedu Tluchoře, není to mé rozhodnutí zařadit na program horní zákon,“ uvedl pro Právo.

Věci jsou prý promyšlené

Naopak Marku Bendovi takový postup nevadí. „Mně osobně to nevadí, nemám s tím žádný problém, protože věřím, že věci jsou rozmyšlené a promyšlené,“ řekl Právu k tomu, že podepsal bianco papíry a že ODS vypadá, jako by nyní za horní zákon bojovala.

Tluchoř se o podepsaných bianco papírech nechtěl na dotaz Práva příliš bavit. Pouze poznamenal, že pravomoc žádat o svolání mimořádné schůze je na něm.

A proč zařadil do programu spornou novelu horního zákona? „Je to věc, o které se tady hodně mluví, není to nic proti ničemu, aby se o tom zákonu hlasovalo,“ tvrdí šéf klubu ODS.

Horní zákon přitom už loni šéf klubu zelených Přemysl Rabas přirovnal k „malarické zimnici, která se neustále vrací“. Narážel tím na fakt, že návrh byl opakovaně vyřazen z programů schůze.

Jen pro ilustraci: třeba v září loňského roku pro jeho zařazení nehlasoval jediný poslanec z 81členného klubu ODS. O několik týdnů před tím bylo pro jeho projednání jen šest občanských demokratů. Minulý týden jich bylo šestnáct. Pro projednání loni nehlasoval ani šéf strany Mirek Topolánek.

V posledních dnech se navíc návrh zákona stal rozbuškou mezi exšéfem zelených Martinem Bursíkem a premiérem Janem Fischerem, když Bursík obvinil premiéra z podlehnutí lobbistickým tlakům těžařů.

Nyní se Bursíkovi podařilo s ODS uzavřít vzájemně výhodný politický obchod. Tomu nasvědčují Bendova slova o tom, že věci jsou rozmyšlené a promyšlené. ODS totiž potřebuje klub zelených k tomu, aby mohla nadále procedurálními návrhy a obstrukcemi házet klacky pod nohy levicovým návrhům na mateřskou, nemocenskou, třinácté důchody a zdravotnické poplatky.

Bursík si za to bude moci ještě dovyřídit své účty s premiérem a ODS mu k tomu otevře dveře, byť nakonec pro horní zákon hlasovat nebude. To nepřímo naznačil i Petr Bratský z ODS, když Právu řekl: „My chceme, aby se ten návrh projednal. To neznamená, že pro něj budeme hlasovat.“

Právě politický handl se zelenými byl tím, co nakonec většinu klubu ODS smířilo s Tluchořovou sóloakcí. „My jsme to vznesli na klubu a ta odpověď mě uspokojila, takže v tuhle chvíli věřím, že to bylo jen nedopatření,“ přiblížil situaci Janeček v narážce na zařazení horního zákona na program schůze.

Reklama

Výběr článků

Načítám