Hlavní obsah

Spis o Mrázkovi Krakatice ve Sněmovně? V nedohlednu

– Praha
Právo, Jakub Troníček

O propojení mafií a vysoké politiky už se zřejmě na parlamentní půdě mluvit nebude. Dlouho plánované a několikrát odkládané slyšení bývalého detektiva Karla Tichého, který založil spis Krakatice mapující vazby zavražděného bosse podsvětí Františka Mrázka do politiky, je totiž v nedohlednu.

Článek

Někdejší elitní detektiv, který toho o napojení Mrázka na politiky věděl na základě několikaletého odposlouchávání a sledování ze všech nejvíc, měl promluvit na půdě sněmovního bezpečnostního výboru, ale zatím z plánů vždy sešlo. Už dvakrát kvůli blížícím se volbám, jednou se Tichý omluvil pro nemoc.

A šéf výboru František Bublan (ČSSD), jehož strana prosadila v parlamentu zbavení Tichého mlčenlivosti, včera připustil, že ani další termín zřejmě nevyjde. „Zasedání je v polovině února, ale s účastí pana Tichého to vypadá špatně,“ řekl Právu Bublan.

Tichý totiž podle něj nechce o Krakatici mluvit předtím, než proběhne soud mezi bývalým ministrem vnitra za ODS Ivanem Langrem a deníkem MF Dnes. Langer si ve sporu stěžuje na formulace deníku o jeho vazbách na Mrázkovu skupinu a Tichý má u soudu vypovídat jako svědek.

„Bojíme se, že případnou výpověď Tichého před poslanci by mohl Langer v tomto sporu využít,“ vysvětlil expolicistův advokát Zbyněk Čermák. Ani on už podle svých slov nevěří, že by se slyšení v parlamentu konalo. Tichého případná výpověď by totiž mohla zásadně zasáhnout do předvolebního boje, detektiv už dříve předeslal, že je připraven o propojení politiky a mafie promluvit velmi otevřeně.

„Některé vazby politiků na podsvětí byly těsnější, než jak se dosud připouští,“ naznačil už loni pro Právo Tichý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám